Významný pražský developer, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol Evžen Korec, který je zároveň i ředitelem ZOO Tábor, je znám jako velký milovník zvířat. Jako takový se pravidelně vyjadřuje k aktuálním událostem týkající se ochrany zvířat a přírody obecně. Níže přinášíme jeho komentář k prodeji vánočních kaprů.
Města a
vesnice zdobí svítící vánoční stromečky a slavnostně vyzdobené ulice. Mnohá
náměstí zaplavily stánky s „tradičním“ vánočním svařákem, perníkem či
různými výrobky. Hlavně o víkendech jsou tato místa koncentrací obrovského
množství lidí, kteří jsou často namačkáni jeden na druhého jako sardinky. I
když by se hodilo spíš jiné přirovnání – jako vánoční kapři. Pod blyštivým
pozlátkem svátečního shonu se skrývají krvavá jatka. Všem na očích zcela
bezskrupulózně týráme a extrémně bolestivě zabíjíme ohromné množství živých
tvorů, které mají tu smůlu, že se dostaly do soukolí pouličního prodeje
vánočních kaprů. Toto nelidské týrání je barbarským dědictvím minulého režimu,
které mělo být už dávno zrušeno.
Každoročně se
v Česku vyloví kolem 18 tisíc tun kaprů, což představuje zhruba 30 milionů
zvířat. Drtivá většina z nich, konkrétně 85 procent, se prodá před
Vánocemi. Mimořádně krutému zacházení a brutální krvavé smrti jsou tak v předvánočních
dnech vystaveny miliony živých tvorů. Oproti obecným představám přitom nejde o
nějakou prastarou tradici, hromadné veřejné zabíjení vánočních kaprů se začalo
rozšiřovat až v padesátých letech minulého století. Jak příznačné je, že
jde o dobu nejtvrdších komunistických represí a politických procesů. Zatímco
tohoto jsme se zbavit dokázali, vánoční masakrování kaprů tu s námi stále
přetrvává.
Pouliční
prodej živých ryb je špatný z mnoha důvodů, ale začnu od začátku. Kapr
běžně tráví zimu u dna rybníka ve stavu podobném zimnímu spánku, při němž se mu
zpomalí metabolismus. Vánoční kapr však takový komfort nemá, z nutného
odpočinku ho ruší neustálé lovení a převozy. Konec života nakonec stráví
v otřesných podmínkách, při nichž neskutečně trpí.
První utrpení
přichází už při výlovu, při kterém se nešetrnou manipulací zraní spousta ryb.
Některé dokonce těmto zraněním podlehnou. Pokud toto násilné vytržení
z přirozeného prostředí kapři přežijí, nemají ani zdaleka vyhráno. Místo
prostorného rybníku musí trávit spoustu dnů a týdnů v mnohem menších
sádkách namačkaní na ostatní spolutrpící. Ani to však není nic proti
miniaturním přeplněným kádím, v nichž bez možnosti volného pohybu kapři
doslova přetrpí poslední dny života.
Čtyři vánoční
kapři z deseti mají smůlu v tom, že nejhorší týrání na ně teprve
čeká. Zákazníci si je totiž živé přenáší do svých domovů. Tyto vodní živočichy
nosí v igelitových taškách, v nichž se pomalu ale o to krutěji dusí.
Představte si, jak by bylo vám, kdyby vás někdo násilím ponořil do vody a ještě
vám přes hlavu přetáhl igelitový pytlík. Moc komfortně byste se jistě necítili.
Zcela špatně
je také vypouštění kaprů do vany, kde mají přečkat poslední chvíle před smrtí.
Čerstvě napuštěná voda z kohoutku totiž obsahuje chlor, který rybě poškodí
sliznice a nervovou soustavu. Navíc je voda ve vaně mnohem teplejší než voda ve
venkovní kádi, což rybě způsobí velký tepelný šok. Přirovnal bych to
k tomu, jako když otužilec vyleze z ledové vody a rovnou bez
jakékoliv přípravy, snad jen s menším přidušením, vleze do rozpálené sauny,
z níž ale nemá možnost úniku.
Zcela
brutální a nepochopitelný je krvavý zvyk zabíjet kapra přímo před očima
kupujících včetně dětí. Jde v podstatě o veřejnou popravu, která je
naprosto zbytečná. Žádné jiné zvíře takhle veřejně v otřesných podmínkách
nezabíjíme. Nebo jste někde u nás viděli hromadně v ulicích podřezávat
kuřata, vepře či krávy? Jak by se vám líbilo, kdyby chodníky zbarvila jejich
krev, která by byla patrná ještě hodně dlouho po brutální oslavě smrti? Nehledě
na to, že usmrcování ostatních hospodářských zvířat se řídí přísnými regulacemi
a smí se provádět jen v pečlivě kontrolovaných jatkách. U kaprů však kruté
a krvavé zabíjení v nehygienických podmínkách prosincových ulic prováděných
často nevyškolenými brigádníky stále tolerujeme. Osobně tento zvyk považuju za
úchylný a nechápu, že ho Češi nakupováním kaprů u pouličních stánků stále
podporují.
V současné
době, kdy je v obchodech dostatek čerstvých ryb nejen na Vánoce, ale po
celý rok, je hromadné vraždění kaprů zmrzlými rukami prodejců naprosto
zbytečné. U ryb v obchodech máme větší jistotu, že nemusely prožít konec
života v brutálních bolestech, ale byly usmrceny humánně a co nejšetrněji.
Jsem rád, že
se dosud lhostejný postoj veřejnosti k tomuto zbytečnému utrpení milionů
ryb mění. Už před třemi roky na to upozornila Komerční banka ve spolupráci
s influencerkou Lucií Zelinkovou, o rok později se přidal i obchodní
řetězec Lidl, který právě s odkazem na zlepšení wellfare zvířat zakázal prodej
živých kaprů před svými prodejnami. „Každoroční prodej živých kaprů přináší do
českých měst nepěkný obrázek. V předvánoční době se ulice zaplní káděmi s
živými kapry, kteří za sebou mají dlouhou a strastiplnou cestu. Zatímco v
normálních podmínkách tráví kapr zimu na dně rybníka ve stavu zimního spánku,
vánoční kapr je neustále převážen, a to ve stavu naprostého vyčerpání a často i
vyhladovění. Přechovávání kaprů v kádích představuje další stres. Ryby jsou na
sebe namačkané a nemají dostatek kyslíku. Usmrcení kaprů probíhá často bez
kvalifikovaných zaměstnanců, kteří mají zkušenosti z jatek, jelikož zákon tato
pravidla u prodeje živých kaprů nedefinuje. Přetrvává tedy obava, zdali jsou
ryby zabíjeny humánně a nejsou vystaveny dalšímu utrpení,“ vysvětloval tehdy
Lidl svůj postoj v kampani Netrap kapra. Lidem jako alternativu nabízí už
zpracované kapří filety a podkovy, jejichž dodavatelé zaručují co nejhumánnější
přístup k rybám. Letos se k němu přidali i další obchodní řetězce.
Bohužel je to
pořád málo, přeplněných kádí plných dusících se ryb čekajících na krutou smrt
je v našich ulicích stále velmi mnoho. Moc si přeji, aby toto zbytečné
utrpení konečně skončilo a pouliční prodej živých ryb byl konečně minulostí. Pokud
ani vám není osud živých tvorů lhostejný, můžete na webových stránkách
rybolove.cz podpořit úplný zákaz prodeje živých ryb. Nemusíte se vůbec bát, že
byste přišli o možnost koupit si čerstvou rybu. Už dávno je prodávají mnohé
obchodní řetězce, nemusíte spoléhat jen na rybáře a rybárny. Snad si už brzy
užijeme opravdové svátky klidu a míru bez všudypřítomného temného stínu
krvavých ulic, na kterých brutálně vyhasly životy milionů umučených zvířat.
RNDr.
Evžen Korec, CSc.
ředitel
Zoologické zahrady Tábor
předseda Cane
Corso klubu ČR
Rozlohou největší zoologická zahrada jižních Čech a největší soukromá zoo v Česku ZOO Tábor patří k nejmladším zahradám v Česku. Vznikla v květnu 2015 poté, co ji od insolvenčního správce koupil pražský developer a biolog Evžen Korec. Tím ji zachránil před likvidací a rozprodáním zvířat. Pro veřejnost byla ZOO Tábor otevřena o měsíc později. V roce 2023 ji navštívilo 111 tisíc lidí. ZOO Tábor jen nejvíce navštěvovaným místem táborského regionu a patří mezi nejnavštěvovanější místa Jihočeského kraje. Zoo je od listopadu otevřená pouze o víkendech od 9:00 do 16:00.
Hlavním posláním zoo je chov a ochrana ohrožených druhů zvířat. Nejvýznamnějším projektem táborské zoo je
reintrodukce zubra evropského do přírodních rezervací v Evropě. Podrobnosti o
návratu tohoto majestátního tvora a možnosti, jak tento projekt podpořit, lze
nalézt na webu www.zazubra.cz.
Zásadním vědeckým projektem ZOO Tábor
je výzkum dlouhověkosti psů a zubrů, jehož cílem je výrazně prodloužit věk. ZOO Tábor provozuje nejmodernější
záchranné centrum CITES pro chladnomilné šelmy v Česku, jeho vybudování
spolufinancoval Státní fond životního prostředí. Aktuálně v ZOO Tábor žije přes 535 zvířat, která
patří k 81 živočišným druhům. Více než polovina z chovaných druhů
patří mezi ohrožené. Generálním sponzorem je EKOSPOL.
Komentáře
Okomentovat