Přeskočit na hlavní obsah

Home office prověří kvalitu jednotlivých zaměstnanců. Nutná je disciplína a dodržování jasných pravidel


Home office je sousloví, které se v současné době skloňuje ve všech pádech. Protože epidemiologická situace nyní vyžaduje, aby se lidé potkávali co nejméně, přistupují mnozí zaměstnavatelé k tomu, že umožňují zaměstnancům vhodných profesí práci z domova. Ale šeredně by se mýlil ten, kdo by si myslel, že je to nějaká pohodička v domácím prostředí, kdy si člověk udělá víc času na rodinu nebo i na své koníčky a sem tam „udělá něco i do práce“. Opak je pravdou! 


Práce z domova se týká především kancelářských pracovníků, jejichž profese je založena hlavně na práci s počítačem a kde telefon či internet jsou jejich základní pracovní pomůckou. „Takzvaný home office je především benefitem, tedy výhodou, kterou zaměstnavatelé mohou, ale nemusí svým zaměstnancům poskytovat. Je vhodný pro vyzrálé osobnosti, které toho nebudou zneužívat, odevzdají svou práci včas a ve stoprocentní kvalitě. Budou tedy i z domova stejně platnými členy pracovního týmu, jako kdyby byli s kolegy na pracovišti,“ zdůrazňuje Klára Hnátová, zástupkyně ředitele personálního sektoru společnosti Ekospol.

Home office je mnohem náročnější, než kdyby byl zaměstnanec na svém pracovišti, protože vyžaduje obrovskou sebekázeň a disciplínu. Bez toho by se pracovník v domácím prostředí nechával rušit vnějšími podněty, kterých má doma nesrovnatelně víc než na pracovišti. V první řadě jsou členové domácnosti, pak následují domácí mazlíčci, kteří se dožadují pozornosti, a dalším rušivým prvkem je také puštěný televizor nebo rozhlasový přijímač. To všechno pracovníka rozptyluje a – aniž by si to možná uvědomoval – omezuje se tím jeho schopnost soustředit se na konkrétní pracovní úkol.

Ten, kdo se dostane do situace, že pracuje z domova vůbec poprvé v životě, by si měl uvědomit, že pro úspěšné zvládnutí home office se neobejde bez dodržování těchto zásad:

1.     Práce musí mít pevný řád. To znamená, že i doma se zaměstnanec připraví na osmihodinový pracovní den stejně, jako kdyby měl skutečně odejít „do práce“ – počínaje budíkem zvonícím v obvyklém čase, přes ranní hygienu, kancelářské oblečení a snídani. Není samozřejmě nutné sedět doma v obleku s kravatou nebo v kostýmku, ale zapomeňte na tepláky nebo dokonce na „pyžámkový den“. Kancelářské oblečení vám totiž bude neustále připomínat, že jste v práci a díky tomu omezíte nutkání občas si od práce odskakovat kvůli různým maličkostem.

2.     Vhodné pracovní místo. Velkou výhodu mají ti, kdo mají doma svou pracovnu nebo se mohou uchýlit aspoň do místnosti oddělené od ostatních bytových prostor. Pokud nemají možnost pracovat v samostatné místnosti, nezbývá než si v domácnosti prosadit aspoň pracovní kout co nejvíce oddělený od zbývajících členů rodiny. Ti musí v této situaci respektovat, že tatínek či maminka sice právě sedí s nimi doma, ale ve skutečnosti jsou v práci. A že se budou své pracovní náplni věnovat po celých osm hodin, protože jinak by museli zoufale honit resty po nocích, což by rodině uškodilo víc, než když bude domácího pracovníka přes den respektovat. V příliš malém bytě se pracovníkovi vyplatí zavést osvědčenou zásadu: „Nemluvte na mě, dokud já sám/sama nezačnu.“

3.     Pracovní režim. Každý den – vždy na začátku pracovní doby – si nejprve sepište seznam denních pracovních úkolů. Pak si průběžně odškrtávejte jejich splnění. Mezi pracovní úkoly nepatří nic, co obvykle neděláte ani na svém pracovišti – tedy např. dát prádlo do pračky, vyžehlit, vytřít podlahu, vyluxovat byt, pověsit poličku na zeď nebo opravit rozbitý zámek apod. To všechno jsou záležitosti, kterým se musíte věnovat až po skončení pracovní doby. Stejně jako byste se jim věnovali kterýkoliv jiný den po návratu „z práce“.

Pokud si výše uvedené zásady neosvojíte a nebudete důsledně oddělovat pracovní část dne od té soukromé, přestane pro vás být home office benefitem a stanete se spíš trestem. A nezapomeňte: na oběd máte obvyklou půlhodinu, stejně jako kdybyste byli v práci.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dva mladí pratuři odjeli z Milovic do Krnova, rozšíří tamní stádo velkých kopytníků

Dva mladí býčci zpětně šlechtěného pratura odjeli z milovické rezervace velkých kopytníků. Jejich cílem je rezervace v Krnově v Moravskoslezském kraji. Tam doplní skupinu dvou praturů a tří divokých koní, která v lokalitě spásáním udržuje přírodně cenné plochy. „Rezervace v Krnově má rozlohu více než šestatřicet hektarů. Dosavadní velikost stád k jejímu spásání určitě nestačí, proto budeme ve spolupráci s městem Krnov, které rezervaci založilo a spravuje, počty zvířat postupně navyšovat. Dnešní převoz dvou mladých praturů je prvním krokem v tomto směru. Do budoucna by se mělo rozšířit i krnovské stádo divokých koní," uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která ve spolupráci s vědci v roce 2015 založila milovickou rezervaci velkých kopytníků a do Krnova mladé pratury bezplatně poskytla. Rezervace v Krnově vznikla v roce 2022, kdy do lokality přijeli dva býci praturů. O rok později, v roce 2023, je doplnila skupina tří divokých koní.  Úkolem velkýc...

Zubři a divocí koně pomáhají se zadržováním vody v krajině, zjistil výzkum vědců v milovické rezervaci

Přirozená pastva velkých kopytníků zlepšuje podmínky pro růst vegetace, podporuje ukládání organické hmoty do půdy a zadržování vody v krajině. Ukázal to výzkum vědců z Jihočeské univerzity v milovické rezervaci velkých kopytníků, kde žijí zubři, divocí koně a zpětně šlechtění pratuři, i v několika dalších českých rezervacích. „Celoroční pastva velkých kopytníků sice snižuje průměrné množství rostlinné hmoty nad zemí, ale zároveň zvyšuje její ‘nutriční‘ kvalitu. Porost obsahuje více dusíku a vody, je tedy výživnější pro zvířata a navíc lépe hospodaří s vodou,“ vysvětluje Eva Kaštovská, vedoucí Katedry biologie ekosystémů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Právě tím se přirozená pastva velkých kopytníků zásadně liší od intenzivní pastvy hospodářských zvířat. „Podzemní biomasa rostlin zůstává neovlivněná – nesnižuje se, jak tomu často bývá při intenzivní pastvě, kdy zvířata opakovaně okusují dorůstající nadzemní části rostlin. Díky tomu se porosty s...

V milovické rezervaci vypustili zubří samici ze Zooparku Chomutov. Zvýší genetickou pestrost stáda

Zubří samici ze Zooparku Chomutov vypustili v milovické rezervaci velkých kopytníků. „Tříletá samice pomůže zvýšit genetickou rozmanitost největšího stáda zubrů v České republice, které se v milovické rezervaci velkých kopytníků nachází,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která rezervaci v bývalém vojenském prostoru Milovice založila v roce 2015 ve spolupráci s vědci. „Zubři byli na počátku dvacátého století ve volné přírodě vyhubení člověkem a v zajetí jich zůstalo velmi málo. Všechna zvířata, která přežila, pocházejí z pouhých dvanácti zakladatelů. Vzácnější bělověžská linie, kterou chováme v Milovicích, dokonce jen ze sedmi zakladatelů. Proto je zvyšování genetické různorodosti stád u zubrů ještě důležitější, než u jiných druhů, které neprošly tak drastickým poklesem početnosti,“ doplnil Dalibor Dostál. Mladou zubřici získala rezervace od chomutovského zooparku darem. „Zoopark v Chomutově patří k...