Přeskočit na hlavní obsah

Stavebnictví letos pokračuje v růstu, ale bytová výstavba v Praze zamrzla na 78 zahájených bytech


České stavebnictví pokračuje v pozitivním trendu a nadále roste. Podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červnu stavební produkce reálně meziročně vzrostla o 8,6 procenta. Dařilo se jak inženýrskému tak i pozemnímu stavitelství. Ani šestý měsíc letošního roku však nepřinesl zlom v bytové výstavbě. Ta hlavně v Praze zůstává kriticky nízká.
Rezidenční výstavba v hlavním městě se po neobvykle silném květnu vrátila do svých velmi slabých kolejí. Za celý červen se totiž v Praze podle ČSÚ začalo stavět v bytových domech jen 78 nových bytů. Pro představu: to je jeden menší rezidenční projekt. Od začátku roku tak ČSÚ eviduje v Praze celkem 1141 zahájených nových bytů. Pokud bychom odečetli osm stovek bytů zahájených v květnu v rámci jednoho projektu v Modřanech, pohybovala by se bytová výstavba stále na podobné úrovni, na jaké se nyní nachází hladiny českých řek po dlouhotrvajícím suchu.
Pokud odečteme onen jediný velký rezidenční projekt, kde se navíc aktuálně staví jen první etapa, zjistíme, že ostatní developeři letos v hlavním městě zahájili stavbu pouhých 340 bytů v bytových domech. Za stejných šest měsíců letošního roku se přitom podle statistik Ekospolu prodalo 2452 nových bytů. Reálné prodeje tak překonávají novou výstavbu více než sedminásobně.
"Místo vyřešení bytové krize, která dopadá na všechny zájemce o nové bydlení, tak dochází k jejímu prohlubování. Zájemci se stále více potýkají s nedostatkem vhodných volných nových bytů a těch posledních pár v cenících developerů má už tak vysokou cenu, že spousta domácností na ni ani nedosáhne. Pokračuje tak přesun lidí do Středočeského kraje, který v bytové výstavbě dříve nedostižnou Prahu s přehledem předstihl," říká generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol Evžen Korec a dodává, že pokud vezmeme v úvahu byty v rodinných i bytových domech, tak se ve středních Čechách začalo letos stavět o tisíc nových bytů více než v hlavním městě, celkem 2319. Lépe než hlavní město je na tom letos i Jihomoravský kraj (1359 zahájených nových bytů).
"Je proto bezpodmínečně nutné, aby se urychleně povolila výstavba více velkých konkurenčních bytových projektů na území hlavního města. Bez toho ceny bytů nepřestanou růst a nabídka se bude dále ztenčovat, až nakonec nové byty nebudou k dispozici vůbec. Na neschopnost státní správy urychlit povolovací proces a umožnit Pražanům získat cenově dostupné bydlení pak budou ještě více doplácet okolní obce, které se už nyní musí potýkat s náporem zoufalých uprchlíků opouštějících ještě zoufalejší pražský rezidenční trh. Praha totiž na bydlení pro své pracující rezignovala a nové byty nestaví," říká developer Korec.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Konec okupace. Ochránci přírody ukončili u Milovic desetiletý úklid po sovětské armádě

Tisíce hodin práce dobrovolníků, miliony korun vynaložených na odvoz suti po zbořených vojenských objektech, odstraňování starých pneumatik, ostnatých drátů i minuce. Tak vypadal desetiletý úklid pozůstatků po sovětské armádě, který symbolicky ukončila ochranářská společnost Česká krajina. Hlavní práce na čištění vojenského prostoru tak skončily přesně 55 let po zahájení okupace někdejšího Československa sovětskou armádou a vojsky dalších zemí Varšavské smlouvy dne 21. srpna roku 1968. „Zatímco poslední sovětští vojáci odešli z Milovic 30. června roku 1991, pozůstatky po jejich pobytu se v bývalém vojenském prostoru nacházely více než další tři desetiletí. Pro přírodu tak okupace skončila až dnes, více než třicet let po odchodu posledních sovětských vojáků,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která v bývalém vojenském prostoru Milovice založila rezervaci velkých kopytníků. „Úklid po sovětské armádě tak paradoxně trval déle, než samotný pobyt vojáků,“ d

E15: Za mzdu na stavbě ať ručí firma, navrhuje Jurečka. Zdražíme byty i silnice, varují stavaři

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá úpravu zákoníku práce zabývající se vztahy ve stavebnictví. Má poskytovat ochranu všem zaměstnancům včetně agenturních, kterým zaměstnavatel za plnění práce pro dodavatele nevyplatil mzdu. Svaz podnikatelů ve stavebnictví se proti návrhu ostře ohradil s tím, že stavebnictví má sehrát roli obětního beránka, protože na jiná odvětví se úprava nevztahuje. Šéf Ekospolu Evžen Korec tvrdí, že následkem by mohlo být nejméně pětiprocentní prodražení staveb. Svaz argumentuje, že návrh diskriminuje stavební firmy, s čímž souhlasí Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. „Z odůvodnění návrhu není jasné, z jakého důvodu mají požívat ochrany zaměstnanci ve stavebnictví, a nikoliv například v IT, v automobilovém nebo leteckém průmyslu či v dalších odvětvích rovněž založených na dodavatelských řetězcích,“ stojí v její připomínce. Úprava přichází s takzvaným institutem ručení. V praxi by to znamenalo, že zaměstnanec, kterému subdodavatel ne

Vzácné vlhy pestré letos poprvé hnízdí přímo v milovické rezervaci velkých kopytníků

Pestrobarevné vlhy pestré letos poprvé hnízdily přímo na území rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Vědci objevili jejich typické nory hned na dvou místech pastevní rezervace. „Již před třemi lety ornitologové zaznamenali, že do rezervace velkých kopytníků zalétává několik párů vlh pestrých. Tehdy ale ještě hnízdily mimo pastviny velkých býložravců. Letos poprvé si vlhy vytvořily hnízdní nory přímo na území pastevní rezervace,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která rezervaci velkých kopytníků založila v roce 2015 ve spolupráci s vědci. Vlhy pestré patří na tuzemském Červeném seznamu mezi silně ohrožené druhy ptáků. Právě velcí kopytníci přitom pomáhají vzácným vlhám nejenom zajišťovat potravní nabídku, ale i vytvářet biotopy vhodné k hnízdění. „Pastva velkých kopytníků výrazně zvýšila květnatost celého území a tím i početnost hmyzu, kterým se vlhy pestré živí. Zároveň velcí kopytníci tu a tam pomocí kopyt a rohů na svaž