Přeskočit na hlavní obsah

Investoři kupované byty dále pronajímají, prázdné by jim nevydělávaly


Nechávají je prázdné nebo slouží k bydlení? Otázka, která je v poslední době stále více diskutovaná. Spor ohledně údajně prázdných bytů dokonce před pár dny rozhádal i do té doby svorné vedení pražského magistrátu. Základní premisa sporu – tedy že investoři do nemovitostí nechávají své byty prázdné – je přitom lichá. Drtivá většina lidí, kteří si nový byt kupují na investici, ho hodlá pronajímat. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ekospol mezi čtyřmi stovkami klientů, kterým v poslední době předala nový byt.

„Při podpisu kupních smluv se klientů mimo jiné ptáme na plánované využití bytu. V podstatě každý, kdo ho kupuje jako investici, tvrdí, že ho bude pronajímat. Týká se to i rodičů, kteří pořizují byt vlastním dětem. Dokud nevyrostou, bude v bytě bydlet nájemník,“ říká generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec a dodává, že ponechat byt prázdný se nemusí vyplatit.
„Mnoho lidí si neuvědomuje, že také provoz prázdného nevyužívaného bytu stojí nějaké peníze. Místnosti se musí alespoň minimálně vytápět, někdo by měl pravidelně větrat. Navíc majitel musí odvádět poměrnou část za spotřebu elektrické energie a vody ve společných prostorách, ani neobsazený byt ho ve většině případů nezprostí povinnosti hradit další poplatky, například za výtah v domě či do fondu oprav. Pokud byt nepronajímá, musí tyto náklady hradit ze své kapsy. Ročně to přitom mohou být i desítky tisíc korun,“ upozorňuje Korec.
Ekonomický vývoj v posledních letech a neúměrně dlouhé udržování úrokových sazeb na nule vede k tomu, že podíl investorů pomalu roste. Zatímco dříve se takto prodávala zhruba pětina bytů, postupně tento podíl vzrostl až na 40 procent. „Poslední nekoncepční zásahy České národní banky (ČNB) do hypotečního trhu, které odstřihly prakticky celou střední třídu od vlastního bydlení, pak nejspíš povedou k tomu, že podíl bytů kupovaných na investici ještě poroste. Investory bude i nadále lákat hlavně solidní a bezpečný (v porovnání s jinými typy investic) výnos kolem pěti procent ročně. Naopak mnoho lidí, kteří by si byt pořídili pro vlastní bydlení, po nedávném opakovaném zpřísnění podmínek pro hypotéky vynuceném ČNB na splnění tohoto snu nedosáhne. Centrální bankéři tak paradoxně nahráli právě investorům s dostatkem vlastních peněz, kterým navíc zajistili dostatek potenciálních nájemců z řad těch, kteří s žádostí o hypoteční úvěr nyní nepochodí,“ tvrdí Korec.
Lidí hledajících nájemní bydlení bude i v budoucnu přibývat. Banky odhadují, že na hypotéku už nedosáhne více než pětina lidí, kteří by ji dříve dostali. Tito lidé tak jsou odsouzeni k nájemnímu bydlení, což jeho atraktivitu pro investory ještě zvýší. Růst cen bytů se už proto začal promítat také do nájmů, které se také vydaly směrem vzhůru. „Takovéto situace každý rozumný vlastník bytu využije k tomu, aby si našel solidního a nejlépe dlouhodobého nájemníka. Současný nedostatek bytů na trhu majitelům nemovitostí nahrává v tom, že si mohou vybírat mezi desítkami zájemců. Nechat byt nevyužitý proto nedává žádný smysl,“ uzavírá Korec.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Konec okupace. Ochránci přírody ukončili u Milovic desetiletý úklid po sovětské armádě

Tisíce hodin práce dobrovolníků, miliony korun vynaložených na odvoz suti po zbořených vojenských objektech, odstraňování starých pneumatik, ostnatých drátů i minuce. Tak vypadal desetiletý úklid pozůstatků po sovětské armádě, který symbolicky ukončila ochranářská společnost Česká krajina. Hlavní práce na čištění vojenského prostoru tak skončily přesně 55 let po zahájení okupace někdejšího Československa sovětskou armádou a vojsky dalších zemí Varšavské smlouvy dne 21. srpna roku 1968. „Zatímco poslední sovětští vojáci odešli z Milovic 30. června roku 1991, pozůstatky po jejich pobytu se v bývalém vojenském prostoru nacházely více než další tři desetiletí. Pro přírodu tak okupace skončila až dnes, více než třicet let po odchodu posledních sovětských vojáků,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která v bývalém vojenském prostoru Milovice založila rezervaci velkých kopytníků. „Úklid po sovětské armádě tak paradoxně trval déle, než samotný pobyt vojáků,“ d

E15: Za mzdu na stavbě ať ručí firma, navrhuje Jurečka. Zdražíme byty i silnice, varují stavaři

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá úpravu zákoníku práce zabývající se vztahy ve stavebnictví. Má poskytovat ochranu všem zaměstnancům včetně agenturních, kterým zaměstnavatel za plnění práce pro dodavatele nevyplatil mzdu. Svaz podnikatelů ve stavebnictví se proti návrhu ostře ohradil s tím, že stavebnictví má sehrát roli obětního beránka, protože na jiná odvětví se úprava nevztahuje. Šéf Ekospolu Evžen Korec tvrdí, že následkem by mohlo být nejméně pětiprocentní prodražení staveb. Svaz argumentuje, že návrh diskriminuje stavební firmy, s čímž souhlasí Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. „Z odůvodnění návrhu není jasné, z jakého důvodu mají požívat ochrany zaměstnanci ve stavebnictví, a nikoliv například v IT, v automobilovém nebo leteckém průmyslu či v dalších odvětvích rovněž založených na dodavatelských řetězcích,“ stojí v její připomínce. Úprava přichází s takzvaným institutem ručení. V praxi by to znamenalo, že zaměstnanec, kterému subdodavatel ne

Vzácné vlhy pestré letos poprvé hnízdí přímo v milovické rezervaci velkých kopytníků

Pestrobarevné vlhy pestré letos poprvé hnízdily přímo na území rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Vědci objevili jejich typické nory hned na dvou místech pastevní rezervace. „Již před třemi lety ornitologové zaznamenali, že do rezervace velkých kopytníků zalétává několik párů vlh pestrých. Tehdy ale ještě hnízdily mimo pastviny velkých býložravců. Letos poprvé si vlhy vytvořily hnízdní nory přímo na území pastevní rezervace,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která rezervaci velkých kopytníků založila v roce 2015 ve spolupráci s vědci. Vlhy pestré patří na tuzemském Červeném seznamu mezi silně ohrožené druhy ptáků. Právě velcí kopytníci přitom pomáhají vzácným vlhám nejenom zajišťovat potravní nabídku, ale i vytvářet biotopy vhodné k hnízdění. „Pastva velkých kopytníků výrazně zvýšila květnatost celého území a tím i početnost hmyzu, kterým se vlhy pestré živí. Zároveň velcí kopytníci tu a tam pomocí kopyt a rohů na svaž