Přeskočit na hlavní obsah

Trestat majitele prázdných bytů vyšší daní je jen prvním krokem k jejich nucenému vyvlastnění


Pražskou magistrátní koalicí už několik dnů zmítají spory kvůli snaze pomocí elektroměrů zjistit, kolik je v hlavním městě prázdných bytů. Mnohé spekulace pak naznačují, že by mělo jít o první krok k vyššímu zdanění majitelů aktuálně nevyužívaných bytů. Tento nástroj na boj s kritickým nedostatkem bytů na pražském trhu vyvolal první výraznější rozkol v koalici vládnoucí Praze, na pátek je dokonce svoláno smírčí řízení koaličních stran.

Na začátek je nutné zdůraznit, že pražský realitní trh opravdu zažívá dlouhodobou krizi, říká pražský developer Evžen Korec z Ekospolu. Poptávka výrazně převyšuje nabídku a developeři nejsou schopni kvůli zaseknutému povolovacímu procesu uspokojovat stále větší zájem kupujících. "Jakékoliv kroky vedoucí k nápravě tohoto stavu jsou proto více než vítané. Nesmí být ale v přímém rozporu s ústavou zaručenou ochranou soukromého vlastnictví jako výše uvedený záměr," zdůrazňuje generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol Evžen Korec.
Trestat majitele čehokoliv za to, že danou věc neužívá, je podle developera expresní cestou do pekla. "Zůstaňme chvíli u těch bytů. Kdo a na základě jakého klíče by určoval, co je nevyužívaný byt? Musel by v něm majitel či někdo jiný strávit alespoň několik dnů a nocí v měsíci? Nebo by se využití posuzovalo čistě procentuálně? Pokud byt nevyužíváte alespoň z padesáti procent, tak budete platit více? Jenže co když někdo vlastní byt v Praze jen proto, aby v něm mohl jednou za čas přespat, když navštíví kino či nějaký koncert? A v budoucnu počítá, že ho přenechá dětem," ptá se Korec a pokračuje:
"Nebo co když někdo odjede na dlouhodobou pracovní cestu do zahraničí, což v současné době není až tak neobvyklé, zvláště u expertů pracujících právě v hlavním městě? Bude si muset na těch pár měsíců do svého bytu najít nájemníka? Časté jsou také případy starších lidí, kteří se s příchodem tepla stěhují na chaty či chalupy a svůj pražský byt nechávají i několik měsíců nevyužitý. Budou i oni do státní či obecní kasy přispívat více? Vždyť jsou určitě „za vodou“, když mají hned dvě nemovitosti k bydlení. Od vyššího zdanění už je jen malý krůček k nucenému vyvlastnění. Co mají co bydlet v Praze, když můžou být na chalupě pořád? Jejich pražský byt dáme někomu, kdo si ho zaslouží více. Podobně uvažovali (a bohužel i prakticky jednali) naposledy komunisti," odmítá současné plány developer.

"Ale proč troškařit a zvedat daně jen majitelům bytů? Co třeba lidé, kteří vlastní více než jedno auto? Měli by mít vyšší daně například majitelé veteránů, kteří svého opečovávaného plechového miláčka vytahují z garáže jen párkrát ročně, když se jím jedou pochlubit na nějaký sraz? Vždyť by to auto šlo využít intenzivněji a lépe. A jak často jezdíte na kole či lyžích? Jen párkrát za rok? Pak i vás čeká vyšší daň. Leda byste toto sportovní náčiní využívali alespoň na padesát procent. Jinak ať slouží jiným. A tak bych mohl pokračovat až ke kompletně sdílené ekonomice, kdy nic není nikoho a zároveň je vše všech, která je snem nejednoho komunisty," pokračuje Korec, který se chce vrátit k bytům.
"Zcela zásadně nesouhlasím s představou, že vlastnit prázdný byt je zločin, za který si majitel zasluhuje potrestat. Znovu opakuji, že je na každém člověku, jak se svým majetkem naloží. Koupit byt a čekat na růst jeho ceny, je zcela legitimní. Stejně tak nechat si ho jako zajištění na stáří a prodat ho až s odchodem do důchodu, abych si zachoval předchozí životní úroveň. Současná právní praxe v Česku výrazně straní nájemníkům, takže dostat problematické nájemníky, kteří například přestanou pravidelně platit, z vlastního bytu je často nadlidský výkon. Proto chápu rozhodnutí některých majitelů se špatnou zkušeností byt raději nepronajímat. Z naších statistik a průzkumů však víme, že takových je minimum. Naprostá většina investorů do bytů je dále pronajímá, takže z dostupného bytového fondu nezmizí," doplňuje Korec
Politici by podle něj měli opustit tyto nápady a spíše zapracovat na opravdových příčinách, proč je bytů na pražském trhu nedostatek. "Ty jsou dlouhodobě známé – zablokovaný proces povolování nových staveb a nedostatek pozemků vhodných pro bytovou výstavbu," uzavírá Korec.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Konec okupace. Ochránci přírody ukončili u Milovic desetiletý úklid po sovětské armádě

Tisíce hodin práce dobrovolníků, miliony korun vynaložených na odvoz suti po zbořených vojenských objektech, odstraňování starých pneumatik, ostnatých drátů i minuce. Tak vypadal desetiletý úklid pozůstatků po sovětské armádě, který symbolicky ukončila ochranářská společnost Česká krajina. Hlavní práce na čištění vojenského prostoru tak skončily přesně 55 let po zahájení okupace někdejšího Československa sovětskou armádou a vojsky dalších zemí Varšavské smlouvy dne 21. srpna roku 1968. „Zatímco poslední sovětští vojáci odešli z Milovic 30. června roku 1991, pozůstatky po jejich pobytu se v bývalém vojenském prostoru nacházely více než další tři desetiletí. Pro přírodu tak okupace skončila až dnes, více než třicet let po odchodu posledních sovětských vojáků,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která v bývalém vojenském prostoru Milovice založila rezervaci velkých kopytníků. „Úklid po sovětské armádě tak paradoxně trval déle, než samotný pobyt vojáků,“ d

E15: Za mzdu na stavbě ať ručí firma, navrhuje Jurečka. Zdražíme byty i silnice, varují stavaři

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá úpravu zákoníku práce zabývající se vztahy ve stavebnictví. Má poskytovat ochranu všem zaměstnancům včetně agenturních, kterým zaměstnavatel za plnění práce pro dodavatele nevyplatil mzdu. Svaz podnikatelů ve stavebnictví se proti návrhu ostře ohradil s tím, že stavebnictví má sehrát roli obětního beránka, protože na jiná odvětví se úprava nevztahuje. Šéf Ekospolu Evžen Korec tvrdí, že následkem by mohlo být nejméně pětiprocentní prodražení staveb. Svaz argumentuje, že návrh diskriminuje stavební firmy, s čímž souhlasí Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. „Z odůvodnění návrhu není jasné, z jakého důvodu mají požívat ochrany zaměstnanci ve stavebnictví, a nikoliv například v IT, v automobilovém nebo leteckém průmyslu či v dalších odvětvích rovněž založených na dodavatelských řetězcích,“ stojí v její připomínce. Úprava přichází s takzvaným institutem ručení. V praxi by to znamenalo, že zaměstnanec, kterému subdodavatel ne

Vzácné vlhy pestré letos poprvé hnízdí přímo v milovické rezervaci velkých kopytníků

Pestrobarevné vlhy pestré letos poprvé hnízdily přímo na území rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Vědci objevili jejich typické nory hned na dvou místech pastevní rezervace. „Již před třemi lety ornitologové zaznamenali, že do rezervace velkých kopytníků zalétává několik párů vlh pestrých. Tehdy ale ještě hnízdily mimo pastviny velkých býložravců. Letos poprvé si vlhy vytvořily hnízdní nory přímo na území pastevní rezervace,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která rezervaci velkých kopytníků založila v roce 2015 ve spolupráci s vědci. Vlhy pestré patří na tuzemském Červeném seznamu mezi silně ohrožené druhy ptáků. Právě velcí kopytníci přitom pomáhají vzácným vlhám nejenom zajišťovat potravní nabídku, ale i vytvářet biotopy vhodné k hnízdění. „Pastva velkých kopytníků výrazně zvýšila květnatost celého území a tím i početnost hmyzu, kterým se vlhy pestré živí. Zároveň velcí kopytníci tu a tam pomocí kopyt a rohů na svaž