Přeskočit na hlavní obsah

Podpora bydlení v praxi: Vyšší daně i poplatky


Politici na všech úrovních se předhání v nápadech, jak zlepšit dostupnost vlastního bydlení, která se kvůli paralyzovanému povolování nových staveb v poslední době výrazně zhoršila. "Některé návrhy jsou správné, jako například možnost spojeného územního a stavebního řízení či zvažovaný centralizovaný stavební úřad, jiné už méně. Když ale má dojít na další konkrétní činy, už to tak slavné není. Někdy se naopak zdá, že stát zájemcům o vlastní bydlení hází jen další klacky pod nohy," tvrdí generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Po nedávné zprávě, že chce ministerstvo financí zrušit osvobození od spotřební daně pro domovní kotelny, což by citelně zdražilo teplo takřka 400 tisícům domácností, jsou tu další nepříjemné novinky. Výrazně má podražit daň z nemovitosti. Portál SeznamZprávy napsal, že ministryně financí Alena Schillerová na setkání s představiteli samosprávy poradil městům a obcím, aby tuto daň zvýšily. Šlo o reakci na výtky starostů, že stát do jejich rozpočtů posílá málo peněz. Pro některé majitele by to znamenalo zvýšení daně až o tisíce korun.
Až dvojnásobně dražší má být také poplatek za vklad do katastru nemovitosti. Místo nynější tisícikoruny si bude muset žadatel připravit rovnou dvě. Tak to aspoň navrhuje daňový balíček, který vláda poslala poslancům ke schválení. Vláda očekává, že by se tím do veřejných rozpočtů dostalo skoro o 700 milionů korun více.
Jednotlivec tak za vlastní nemovitost sice zaplatí maximálně o tisícikoruny více, jde ale spíše o princip, upozorňuje developer. "Na jednu stranu deklaruji, že podporuji lidi v nákupu nemovitostí. Ty, co se na to nechají přesvědčit a byt či dům si pořídí, pak pěkně zkasíruji. Ona tolikrát opakovaná podpora v tomto světle vypadá spíš jako z toho pořekadla „Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají“," parafrázuje Korec a dodává, že reálné kroky vlády totiž jdou přímo proti slibům o dostupnějším bydlení.
"Kromě těchto daňových a poplatkových změn totiž nesmíme zapomenout ani na snahy výrazně zvýšit pravomoci České národní banky (ČNB) určovat parametry hypoték. Přitom už předchozí doporučení centrálních bankéřů doslova paralyzovala hypoteční trh a od vlastního bydlení odstřihla v podstatě i celou střední třídu," říká Korec.
A mnoho let připravovaný a diskutovaný nový stavební zákon, který by měl odblokovat zaseknutý proces povolování nových staveb, také stále chybí.
"Vláda se tak přes veřejné proklamace o nutnosti podporovat vlastnické bydlení spíše snaží převzít od České národní banky titul hrobníka snů o vlastním bydlení. Jinak si opakované snahy naplnit děravý státní rozpočet na úkor majitelů nemovitostí vysvětlit neumím," uzavírá Korec.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Konec okupace. Ochránci přírody ukončili u Milovic desetiletý úklid po sovětské armádě

Tisíce hodin práce dobrovolníků, miliony korun vynaložených na odvoz suti po zbořených vojenských objektech, odstraňování starých pneumatik, ostnatých drátů i minuce. Tak vypadal desetiletý úklid pozůstatků po sovětské armádě, který symbolicky ukončila ochranářská společnost Česká krajina. Hlavní práce na čištění vojenského prostoru tak skončily přesně 55 let po zahájení okupace někdejšího Československa sovětskou armádou a vojsky dalších zemí Varšavské smlouvy dne 21. srpna roku 1968. „Zatímco poslední sovětští vojáci odešli z Milovic 30. června roku 1991, pozůstatky po jejich pobytu se v bývalém vojenském prostoru nacházely více než další tři desetiletí. Pro přírodu tak okupace skončila až dnes, více než třicet let po odchodu posledních sovětských vojáků,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která v bývalém vojenském prostoru Milovice založila rezervaci velkých kopytníků. „Úklid po sovětské armádě tak paradoxně trval déle, než samotný pobyt vojáků,“ d

E15: Za mzdu na stavbě ať ručí firma, navrhuje Jurečka. Zdražíme byty i silnice, varují stavaři

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá úpravu zákoníku práce zabývající se vztahy ve stavebnictví. Má poskytovat ochranu všem zaměstnancům včetně agenturních, kterým zaměstnavatel za plnění práce pro dodavatele nevyplatil mzdu. Svaz podnikatelů ve stavebnictví se proti návrhu ostře ohradil s tím, že stavebnictví má sehrát roli obětního beránka, protože na jiná odvětví se úprava nevztahuje. Šéf Ekospolu Evžen Korec tvrdí, že následkem by mohlo být nejméně pětiprocentní prodražení staveb. Svaz argumentuje, že návrh diskriminuje stavební firmy, s čímž souhlasí Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. „Z odůvodnění návrhu není jasné, z jakého důvodu mají požívat ochrany zaměstnanci ve stavebnictví, a nikoliv například v IT, v automobilovém nebo leteckém průmyslu či v dalších odvětvích rovněž založených na dodavatelských řetězcích,“ stojí v její připomínce. Úprava přichází s takzvaným institutem ručení. V praxi by to znamenalo, že zaměstnanec, kterému subdodavatel ne

Vzácné vlhy pestré letos poprvé hnízdí přímo v milovické rezervaci velkých kopytníků

Pestrobarevné vlhy pestré letos poprvé hnízdily přímo na území rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Vědci objevili jejich typické nory hned na dvou místech pastevní rezervace. „Již před třemi lety ornitologové zaznamenali, že do rezervace velkých kopytníků zalétává několik párů vlh pestrých. Tehdy ale ještě hnízdily mimo pastviny velkých býložravců. Letos poprvé si vlhy vytvořily hnízdní nory přímo na území pastevní rezervace,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která rezervaci velkých kopytníků založila v roce 2015 ve spolupráci s vědci. Vlhy pestré patří na tuzemském Červeném seznamu mezi silně ohrožené druhy ptáků. Právě velcí kopytníci přitom pomáhají vzácným vlhám nejenom zajišťovat potravní nabídku, ale i vytvářet biotopy vhodné k hnízdění. „Pastva velkých kopytníků výrazně zvýšila květnatost celého území a tím i početnost hmyzu, kterým se vlhy pestré živí. Zároveň velcí kopytníci tu a tam pomocí kopyt a rohů na svaž