Přeskočit na hlavní obsah

ČNB dělá vše pro to, aby připravila lidi o bydlení. Další hřebíček do rakve chce přiložit její guvernér


Honosná budova v samém srdci Prahy, kde sídlí vedení České národní banky (ČNB), má opravdu velmi silné zdi. "To vede k tomu, že se do ní nedostanou zloději, na druhé straně ale poměrně masivní zabezpečení izoluje také pracovníky tohoto ústavu od běžného života. Jinak si neumím vysvětlit jejich opakované kroky, kterými jen komplikují život většině Čechů. Pominu neúměrně dlouhé umělé oslabování koruny, které nyní kritizuje i spousta ekonomů, a zaměřím se na oblast bydlení. Právě tady se totiž destruktivní zásahy ČNB projevují nejvíce," říá generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Poté, co centrální bankéři skončili s prapodivným makroekonomickým experimentem umělého oslabování české koruny, vrhli se na další oblast. Z vlastní analýzy dospěli před pár lety k tomu, že je český trh s nemovitostmi přehřátý a je nutné ho začít regulovat. "ČNB na realitní trh nemá přímé páky, šla na to proto oklikou. V době, kdy česká ekonomika výrazně rostla, snižovala se nezaměstnanost a platy rostly, rozhodli se centrální bankéři utlumit přirozeně rostoucí poptávku po novém bydlení. Opakovanými zásahy do hypotečního trhu, který spoutali přehnaně přísnými pravidly, toho bohužel dosáhli," doplňuje Korec.
Statistická data z letošního roku  podle Korce dokazují, že se hypoteční trh letos v porovnání s loňským rokem propadl o celou třetinu. "To znamená, že za prvních deset měsíců letošního roku získalo hypotéku o 21 267 zájemců méně než loni. Fakticky tak více než 21 tisíc domácností připravili centrální bankéři o vlastní bydlení. Lidé, kteří by dříve spláceli hypotéku s vidinou, že jim po jejím splacení zůstane hodnotná nemovitost, musí nyní stejné peníze platit cizímu majiteli za nájem. Regulace hypoték tak způsobily jediné: výrazné zhoršení dostupnosti bydlení," zdůrazňuje šéf Ekospolu.
Centrálním bankéřům však podle Korce tyto negativní dopady, zdá se, nevadí a chtějí jít ještě dál. Guvernér ČNB Jiří Rusnok se pustil také do daňové oblasti, když v nejnovějším rozhovoru prohlásil, že současná daň z nemovitostí je příliš nízká a měla by se proto zvýšit. "Aby to trochu zmírnil, tak doplnil, že by se to týkalo jen druhé a každé další nemovitosti. Snaha uklidnit většinu lidí s tím, že vyšší zdanění dopadne pouze na ´zlé spekulanty s byty´ však vychází naprázdno. Právě lidé bez vlastního bydlení by na to totiž doplatili nejvíce," tvrdí pražský developer.
"Představa, že tu existuje ohromná skupina majitelů bytů, kteří je drží dlouhodobě prázdné, je zcela lichá. Drtivá většina lidí, kteří vlastní více než jeden byt, ty ostatní pronajímá. Pokud by se jim zvýšila daň za tyto byty, tak by toto zvýšení zcela jistě promítli do nájemného. Vyšší daň, která má zdánlivě mířit na majetnější obyvatele, by tak opět odnesli jen ti s nízkými příjmy. Tedy ty domácnosti, které centrální bankéři svými neospravedlnitelnými zásahy do hypotečního trhu odsoudili k bydlení v nájmu," varuje před dopady navrhovaného zvýšení nemovitostní daně Korec a ČNB vzkazuje, aby se přestala plést do hypotečního i realitního trhu. "Její opakované zásahy totiž celou situaci s nedostupným bydlením jen ještě více komplikují," uzavírá Korec.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Konec okupace. Ochránci přírody ukončili u Milovic desetiletý úklid po sovětské armádě

Tisíce hodin práce dobrovolníků, miliony korun vynaložených na odvoz suti po zbořených vojenských objektech, odstraňování starých pneumatik, ostnatých drátů i minuce. Tak vypadal desetiletý úklid pozůstatků po sovětské armádě, který symbolicky ukončila ochranářská společnost Česká krajina. Hlavní práce na čištění vojenského prostoru tak skončily přesně 55 let po zahájení okupace někdejšího Československa sovětskou armádou a vojsky dalších zemí Varšavské smlouvy dne 21. srpna roku 1968. „Zatímco poslední sovětští vojáci odešli z Milovic 30. června roku 1991, pozůstatky po jejich pobytu se v bývalém vojenském prostoru nacházely více než další tři desetiletí. Pro přírodu tak okupace skončila až dnes, více než třicet let po odchodu posledních sovětských vojáků,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která v bývalém vojenském prostoru Milovice založila rezervaci velkých kopytníků. „Úklid po sovětské armádě tak paradoxně trval déle, než samotný pobyt vojáků,“ d

E15: Za mzdu na stavbě ať ručí firma, navrhuje Jurečka. Zdražíme byty i silnice, varují stavaři

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá úpravu zákoníku práce zabývající se vztahy ve stavebnictví. Má poskytovat ochranu všem zaměstnancům včetně agenturních, kterým zaměstnavatel za plnění práce pro dodavatele nevyplatil mzdu. Svaz podnikatelů ve stavebnictví se proti návrhu ostře ohradil s tím, že stavebnictví má sehrát roli obětního beránka, protože na jiná odvětví se úprava nevztahuje. Šéf Ekospolu Evžen Korec tvrdí, že následkem by mohlo být nejméně pětiprocentní prodražení staveb. Svaz argumentuje, že návrh diskriminuje stavební firmy, s čímž souhlasí Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. „Z odůvodnění návrhu není jasné, z jakého důvodu mají požívat ochrany zaměstnanci ve stavebnictví, a nikoliv například v IT, v automobilovém nebo leteckém průmyslu či v dalších odvětvích rovněž založených na dodavatelských řetězcích,“ stojí v její připomínce. Úprava přichází s takzvaným institutem ručení. V praxi by to znamenalo, že zaměstnanec, kterému subdodavatel ne

Vzácné vlhy pestré letos poprvé hnízdí přímo v milovické rezervaci velkých kopytníků

Pestrobarevné vlhy pestré letos poprvé hnízdily přímo na území rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Vědci objevili jejich typické nory hned na dvou místech pastevní rezervace. „Již před třemi lety ornitologové zaznamenali, že do rezervace velkých kopytníků zalétává několik párů vlh pestrých. Tehdy ale ještě hnízdily mimo pastviny velkých býložravců. Letos poprvé si vlhy vytvořily hnízdní nory přímo na území pastevní rezervace,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která rezervaci velkých kopytníků založila v roce 2015 ve spolupráci s vědci. Vlhy pestré patří na tuzemském Červeném seznamu mezi silně ohrožené druhy ptáků. Právě velcí kopytníci přitom pomáhají vzácným vlhám nejenom zajišťovat potravní nabídku, ale i vytvářet biotopy vhodné k hnízdění. „Pastva velkých kopytníků výrazně zvýšila květnatost celého území a tím i početnost hmyzu, kterým se vlhy pestré živí. Zároveň velcí kopytníci tu a tam pomocí kopyt a rohů na svaž