Přeskočit na hlavní obsah

Prodloužení doby pro platbu DPH při prodeji bytu na 15 let je další ránou realitnímu trhu


Stín koronavirové krize důkladně zakryl plán ministerstva financí, který může zasadit další ránu nyní těžce zkoušenému realitnímu trhu. Meziresortním připomínkovým řízením prošel návrh prodloužit dobu, po kterou prodej nemovitosti podléhá nutnosti platit daň z příjmu ze současných pěti až na 15 let. To je další podříznutí celého trhu, protože tohle opatření může negativně zasáhnout velkou skupinu investorů, tvrdí generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.


Realitní trh by podle něj mohl být zablokovaný poměrně dlouho, investice do nemovitostí patří k prvním, které domácnosti odloží na lepší časy. "Naopak investoři s přebytkem peněz by mohli nemovitosti vyhledávat i nadále, protože patří k nejbezpečnějším investicím vůbec. Z dlouhodobého hlediska neztrácí na ceně, naopak spíše posilují. To šlo vidět po zatím poslední velké ekonomické krizi po roce 2008, kdy ceny nemovitostí sice krátkodobě klesly, ale v následujících letech výrazně rostly, takže jsou nyní o desítky procent výše. Právě investoři by nyní mohli být těmi, kdo podrží celý trh před ještě hlubším pádem. To bychom jim ale nesměli házet klacky pod nohy," říká šéf Ekospolu.

"Českým specifikem, které ovlivňuje celou debatu o investorech do nemovitostí, je negativní vnímání slova spekulant jako někoho, kvůli kterému domácnosti nedosáhnou na vlastní bydlení. Spekulace na růst jsou přitom zcela legitimní a stojí na nich celá ekonomika vyspělých států," zdůrazňuje Korec a dodává, že v tomto kontextu musí zdůraznit jednu věc, která se ve veřejné debatě často ztrácí. "Investoři do nemovitostí nejsou žádní zlí spekulanti, kteří uměle navyšují ceny. Upřímně si ani moc nedokážu představit, jak by to asi tak dělali. Cenovou politiku nastavuje prodávající a promítá se do ní spousta věcí. Od ceny pozemků, přes ceny stavebních prací až po náklady na samotný prodej," upozorňuje developer.

"Je pravda, že ceny nových bytů i těch starších v posledních letech rostly, a mnohde velmi razantně. Nemohla za to zvýšená poptávka, ale spíše extrémně nízká nabídka. Zablokovaný proces povolování nových staveb a také nedostatek pozemků vhodných k bytové výstavbě kvůli zastaralým územním plánům jsou akcelerátory cenového růstu. Jen administrativní průtahy při získávání stavebního povolení zvýší cenu bytu v průměru o deset procent, což znamená stovky tisíc korun. Výrazný vliv na růst cen mělo také razantní zdražení stavebních prací, v případě některých profesí meziročně o desítky procent," uvádí Korec.

Podle něj je proto třeba začít investory do nemovitostí vnímat reálněji. "Tedy jako ty, kteří poskytují bydlení těm, kteří si vlastní nemovitost dovolit nemohou. Po té, co se města a stát hromadně zbavil vlastních bytů v často podezřelých privatizacích, jsou právě investoři prakticky jediní, kdo poskytuje nájemní bydlení. Bez vlastníků více bytů či domů by stovky tisíc domácností neměly kde bydlet," soudí šéf developerské společnosti.

"Proto bychom měli nemovitostní investory přestat ostrakizovat a přijmout je za přirozenou součást rezidenčního trhu. Stejně jako individuální kupci na něm mají své nepostradatelné místo. Jejich význam si více uvědomíme právě nyní v době krize, kdy běžné domácnosti větší investice na čas omezí. Investoři by mohli tento výpadek částečně nahradit a udržet realitní trh nad vodou," apeluje Korec.

"Přestaňme proto bombardovat realitní trh dalšími a dalšími omezeními a pojďme ho spíše podpořit. Například tím, že upustíme od zatím posledního nápadu resortu financí zatížit prodej nemovitostí daní z příjmu i po patnácti letech," uzavírá pražský developer.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Konec okupace. Ochránci přírody ukončili u Milovic desetiletý úklid po sovětské armádě

Tisíce hodin práce dobrovolníků, miliony korun vynaložených na odvoz suti po zbořených vojenských objektech, odstraňování starých pneumatik, ostnatých drátů i minuce. Tak vypadal desetiletý úklid pozůstatků po sovětské armádě, který symbolicky ukončila ochranářská společnost Česká krajina. Hlavní práce na čištění vojenského prostoru tak skončily přesně 55 let po zahájení okupace někdejšího Československa sovětskou armádou a vojsky dalších zemí Varšavské smlouvy dne 21. srpna roku 1968. „Zatímco poslední sovětští vojáci odešli z Milovic 30. června roku 1991, pozůstatky po jejich pobytu se v bývalém vojenském prostoru nacházely více než další tři desetiletí. Pro přírodu tak okupace skončila až dnes, více než třicet let po odchodu posledních sovětských vojáků,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která v bývalém vojenském prostoru Milovice založila rezervaci velkých kopytníků. „Úklid po sovětské armádě tak paradoxně trval déle, než samotný pobyt vojáků,“ d

E15: Za mzdu na stavbě ať ručí firma, navrhuje Jurečka. Zdražíme byty i silnice, varují stavaři

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá úpravu zákoníku práce zabývající se vztahy ve stavebnictví. Má poskytovat ochranu všem zaměstnancům včetně agenturních, kterým zaměstnavatel za plnění práce pro dodavatele nevyplatil mzdu. Svaz podnikatelů ve stavebnictví se proti návrhu ostře ohradil s tím, že stavebnictví má sehrát roli obětního beránka, protože na jiná odvětví se úprava nevztahuje. Šéf Ekospolu Evžen Korec tvrdí, že následkem by mohlo být nejméně pětiprocentní prodražení staveb. Svaz argumentuje, že návrh diskriminuje stavební firmy, s čímž souhlasí Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. „Z odůvodnění návrhu není jasné, z jakého důvodu mají požívat ochrany zaměstnanci ve stavebnictví, a nikoliv například v IT, v automobilovém nebo leteckém průmyslu či v dalších odvětvích rovněž založených na dodavatelských řetězcích,“ stojí v její připomínce. Úprava přichází s takzvaným institutem ručení. V praxi by to znamenalo, že zaměstnanec, kterému subdodavatel ne

Vzácné vlhy pestré letos poprvé hnízdí přímo v milovické rezervaci velkých kopytníků

Pestrobarevné vlhy pestré letos poprvé hnízdily přímo na území rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Vědci objevili jejich typické nory hned na dvou místech pastevní rezervace. „Již před třemi lety ornitologové zaznamenali, že do rezervace velkých kopytníků zalétává několik párů vlh pestrých. Tehdy ale ještě hnízdily mimo pastviny velkých býložravců. Letos poprvé si vlhy vytvořily hnízdní nory přímo na území pastevní rezervace,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která rezervaci velkých kopytníků založila v roce 2015 ve spolupráci s vědci. Vlhy pestré patří na tuzemském Červeném seznamu mezi silně ohrožené druhy ptáků. Právě velcí kopytníci přitom pomáhají vzácným vlhám nejenom zajišťovat potravní nabídku, ale i vytvářet biotopy vhodné k hnízdění. „Pastva velkých kopytníků výrazně zvýšila květnatost celého území a tím i početnost hmyzu, kterým se vlhy pestré živí. Zároveň velcí kopytníci tu a tam pomocí kopyt a rohů na svaž