Přeskočit na hlavní obsah

Role městské části je v územním plánování, do povolování staveb už zasahovat nemá

 

Pražské městské části v těchto dnech přišly s návrhem pravidel, jak spolupracovat s investory, kteří na jejich území chtějí stavět nové budovy. Přestože konkrétní podoba návrhu ještě není známá, podle deklarace Svazu městských částí hlavního města Prahy jde hlavně o sjednocení podmínek, za jakých radnice jednají s developery. A jako vždy i tady jde v první řadě o peníze. „Pravidla ošetří i výši finančního příspěvku, který investor poskytne městské části na stavbu dopravní infrastruktury a zajištění občanské vybavenosti v nově vznikající zástavbě,“ píše svaz v tiskové zprávě. Vlastní pravidla pro spolupráci se soukromými developery připravuje i pražský magistrát.


"Jakékoliv sjednocení pravidel a nastavení jasných a vymahatelných podmínek je užitečné. Současný stav, kdy každá městská část při povolování staveb na svém území postupuje jinak, je neudržitelný. Pokud budou nějaká celopražská pravidla nakonec opravdu přijata, je nutné zajistit jejich vymahatelnost," reaguje generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

"Už nyní totiž s jednotlivými městskými částmi, na jejichž území plánujeme postavit bytový projekt, uzavíráme smlouvy o spolupráci či memoranda. Někdy přispíváme městské části přímo, jindy nepřímo například vybudováním sportovišť, dětských hřišť či převedením pozemků nebo bytů. Výše našeho příspěvku záleží na velikosti daného bytového projektu," říká Korec.

Problém však podle něj nastává ve chvíli, kdy se vedení radnice po volbách či politickém převratu změní. "Naše zkušenosti jsou takové, že pokud se změnilo vedení radnice, tak téměř vždycky docházelo ke snahám o revizi uzavřené smlouvy. Rizika jsou v tom, že takovéto dohody se při změně politického vedení zcela přehodnotí. Nové vedení, zvlášť pokud přichází z opozice, vždy v těchto dohodách hledá sebemenší kličky k tomu, aby ji nemuselo plnit, a snaží se nedodržet závazky. Bohužel žádná smlouva u nás není jednoduše vymahatelná. Vymahatelnost je na soudech, které u nás trvají mnoho let. Navíc těžko půjde nějaký subjekt do soudního vymáhání něčeho ze smlouvy, pokud tu nebude vůle nové politické reprezentace původní dohodu splnit. Existence jasných pravidel platných pro všechny by mohla tento nešvar vymýtit," zdůrazňuje šéf Ekospolu.

"Hlavní problém ale spatřuji jinde. A to je zcela nepřípustné zasahování do nezávislého schvalovacího procesu. Velice často jsme svědky toho, že vedení radnice nepřípustně tlačí na stavební úřad, aby investorský záměr co nejvíce blokoval a komplikoval. Což je ostatně v rozporu se zákonem. Týká se to hlavně těch městských částí, kde vyhráli politici, jejichž jedinou agendou byl svéhlavý boj proti jakékoliv nové výstavbě," upozorňuje pražský developer.

Ve zmiňované tiskové zprávě to ostatně připouští i svaz městských částí: „Chceme poskytnout investorům jasné zásady na počátku příprav jejich záměru a tím celý proces zjednodušit. Zrychlíme průchod řízením a dáme mu transparentní rámec, kde mohou investoři s městskými částmi jednat,“ píše svaz. "Městská část je přitom v postavení běžného účastníka řízení a nemá pravomoci urychlovat povolovací proces. Pokud tedy pomineme nezákonný tlak na stavební úřad. Ten má být na radnici nezávislý, protože v přenesené působnosti vykonává státní správu. Ve skutečnosti to tak bohužel není," podotýká Korec.

"Vedení městských částí navíc vstupuje do povolovacího procesu v době, kdy už je pozdě. Role samospráv je při přípravě územního plánu, kdy může ovlivnit budoucí podobu dané lokality. Tehdy určuje, co se kde postaví, a dá regulativy, co je na daném místě možné postavit (například formou omezení počtu podlaží či hrubé podlažní plochy). Samospráva by tedy měla určit strategii rozvoje území danou územním plánem, ale do vlastního procesu povolování stavby, pokud je v souladu s územním plánem, by vůbec neměla zasahovat. Poté už je na tahu investor, který chce realizovat svůj záměr. Pokud je tento záměr v souladu s platným územním plánem, což v Praze posuzuje odbor územního rozvoje magistrátu, tak by měl povolení získat bez jakýchkoliv prodlev v souladu se správním řádem," přibližuje svou představu šéf Ekospolu.

"Dokud se tohle nezmění, budeme i nadále bojovat se systémovou podjatostí stavebních úřadů a nedostatkem nových bytů. Jediným systémovým řešením je co nejrychlejší přijetí nového stavebního zákona připraveného ministerstvem pro místní rozvoj," uzavírá Korec.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Konec okupace. Ochránci přírody ukončili u Milovic desetiletý úklid po sovětské armádě

Tisíce hodin práce dobrovolníků, miliony korun vynaložených na odvoz suti po zbořených vojenských objektech, odstraňování starých pneumatik, ostnatých drátů i minuce. Tak vypadal desetiletý úklid pozůstatků po sovětské armádě, který symbolicky ukončila ochranářská společnost Česká krajina. Hlavní práce na čištění vojenského prostoru tak skončily přesně 55 let po zahájení okupace někdejšího Československa sovětskou armádou a vojsky dalších zemí Varšavské smlouvy dne 21. srpna roku 1968. „Zatímco poslední sovětští vojáci odešli z Milovic 30. června roku 1991, pozůstatky po jejich pobytu se v bývalém vojenském prostoru nacházely více než další tři desetiletí. Pro přírodu tak okupace skončila až dnes, více než třicet let po odchodu posledních sovětských vojáků,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která v bývalém vojenském prostoru Milovice založila rezervaci velkých kopytníků. „Úklid po sovětské armádě tak paradoxně trval déle, než samotný pobyt vojáků,“ d

E15: Za mzdu na stavbě ať ručí firma, navrhuje Jurečka. Zdražíme byty i silnice, varují stavaři

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá úpravu zákoníku práce zabývající se vztahy ve stavebnictví. Má poskytovat ochranu všem zaměstnancům včetně agenturních, kterým zaměstnavatel za plnění práce pro dodavatele nevyplatil mzdu. Svaz podnikatelů ve stavebnictví se proti návrhu ostře ohradil s tím, že stavebnictví má sehrát roli obětního beránka, protože na jiná odvětví se úprava nevztahuje. Šéf Ekospolu Evžen Korec tvrdí, že následkem by mohlo být nejméně pětiprocentní prodražení staveb. Svaz argumentuje, že návrh diskriminuje stavební firmy, s čímž souhlasí Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. „Z odůvodnění návrhu není jasné, z jakého důvodu mají požívat ochrany zaměstnanci ve stavebnictví, a nikoliv například v IT, v automobilovém nebo leteckém průmyslu či v dalších odvětvích rovněž založených na dodavatelských řetězcích,“ stojí v její připomínce. Úprava přichází s takzvaným institutem ručení. V praxi by to znamenalo, že zaměstnanec, kterému subdodavatel ne

Vzácné vlhy pestré letos poprvé hnízdí přímo v milovické rezervaci velkých kopytníků

Pestrobarevné vlhy pestré letos poprvé hnízdily přímo na území rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Vědci objevili jejich typické nory hned na dvou místech pastevní rezervace. „Již před třemi lety ornitologové zaznamenali, že do rezervace velkých kopytníků zalétává několik párů vlh pestrých. Tehdy ale ještě hnízdily mimo pastviny velkých býložravců. Letos poprvé si vlhy vytvořily hnízdní nory přímo na území pastevní rezervace,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která rezervaci velkých kopytníků založila v roce 2015 ve spolupráci s vědci. Vlhy pestré patří na tuzemském Červeném seznamu mezi silně ohrožené druhy ptáků. Právě velcí kopytníci přitom pomáhají vzácným vlhám nejenom zajišťovat potravní nabídku, ale i vytvářet biotopy vhodné k hnízdění. „Pastva velkých kopytníků výrazně zvýšila květnatost celého území a tím i početnost hmyzu, kterým se vlhy pestré živí. Zároveň velcí kopytníci tu a tam pomocí kopyt a rohů na svaž