Přeskočit na hlavní obsah

Hypoteční trh dál hledá své dno, v září propadl o 82 %

Zájem o hypotéky letos dramaticky klesá. Banky v září poskytly hypotéky v celkovém objemu 7,16 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 82 procent. Vyplývá to z aktuálních dat Hypomonitoru České bankovní asociace (ČBA). Propad zájmu o hypotéky přitom zrychluje. Objem i počet poskytnutých hypoték se totiž letos v září v porovnání s předchozím srpnem snížil zhruba o 30 procent. Zvláště zarážející je to hlavně proto, že září bývalo z hlediska hypoték vždy o něco silnější než druhý prázdninový měsíc.



"Jednoznačným viníkem propadu hypotečního trhu jsou velmi vysoké úrokové sazby. Ty navíc podle Hypomonitoru ČBA v září u nových hypoték bez refinancování ještě nepatrně vzrostly na aktuálních 5,83 procenta, v srpnu přitom průměrná úroková sazba činila 5,76 procenta. Ještě před rokem byla tato sazba podle stejného ukazatele dokonce jen 2,3 procenta. Hypotéky tak zdražují už více než rok a půl v řadě," komentuje vývoj generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Evžen Korec.

Kromě výrazně dražších hypoték za útlumem podle Korce stojí také obavy z nejisté budoucnosti. "Nevídaně vysoká dvouciferná inflace a hlavně extrémní mnohonásobné zdražování energií vede mnoho domácností, které o pořízení bytu uvažovaly, o odložení této velké a často životní investice. To se ostatně ukazuje i na realitním trhu, jehož vývoj kopíruje vývoj trhu hypotečního. Podle aktuálních dat Ekospolu prodej nových bytů v Praze letos ve srovnání s loňským rokem propadl o dvě třetiny a je nejhorší za posledních patnáct let," zdůrazňuje Korec z Ekospolu.

"Je to pochopitelné, protože mnohé domácnosti financují své nové bydlení pomocí hypotéky. Ta je však nyní nedostupná i pro střední třídu, což znepřístupňuje vlastní bydlení stovkám tisíc zájemců. Nové byty v Praze tak v drtivé většině případů nyní kupují lidé s vlastními finančními prostředky, které se investicí do nemovitosti snaží ochránit před vysokou inflací. Byt představuje jednu z mála vhodných investic, kde je nárůst hodnoty v dlouhodobém horizontu vyšší než inflace," dodává šéf Ekospolu.

"Současné vysoké hypoteční úvěry však představují problém i pro ty, kteří už hypotéku mají. Desítkám tisíc klientů totiž letos končí fixační období s výhodnější sazbou. Nové podmínky, které jim nyní banky nabídnou, ale znamenají výrazný zásah do rodinných rozpočtů. U průměrné třímilionové hypotéky letos jen na splátkách ročně zaplatí až o 85 tisíc korun více, než by zaplatili s loňskou úrokovou sazbou," upozorňuje pražský developer.

"Přestože je současná doba velmi turbulentní a nejistá, nedá se očekávat, že by se něco jen tak brzy změnilo. Hypoteční úroky jsou totiž vázány na základní úrokové sazby centrální banky, které jsou také rekordně vysoko a nejspíš jen tak neklesnou. Drahé hypotéky a nedostupné vlastní bydlení tak s námi bohužel ještě minimálně nějaký ten měsíc zůstanou," uzavírá Korec z Ekospolu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Konec okupace. Ochránci přírody ukončili u Milovic desetiletý úklid po sovětské armádě

Tisíce hodin práce dobrovolníků, miliony korun vynaložených na odvoz suti po zbořených vojenských objektech, odstraňování starých pneumatik, ostnatých drátů i minuce. Tak vypadal desetiletý úklid pozůstatků po sovětské armádě, který symbolicky ukončila ochranářská společnost Česká krajina. Hlavní práce na čištění vojenského prostoru tak skončily přesně 55 let po zahájení okupace někdejšího Československa sovětskou armádou a vojsky dalších zemí Varšavské smlouvy dne 21. srpna roku 1968. „Zatímco poslední sovětští vojáci odešli z Milovic 30. června roku 1991, pozůstatky po jejich pobytu se v bývalém vojenském prostoru nacházely více než další tři desetiletí. Pro přírodu tak okupace skončila až dnes, více než třicet let po odchodu posledních sovětských vojáků,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která v bývalém vojenském prostoru Milovice založila rezervaci velkých kopytníků. „Úklid po sovětské armádě tak paradoxně trval déle, než samotný pobyt vojáků,“ d

E15: Za mzdu na stavbě ať ručí firma, navrhuje Jurečka. Zdražíme byty i silnice, varují stavaři

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá úpravu zákoníku práce zabývající se vztahy ve stavebnictví. Má poskytovat ochranu všem zaměstnancům včetně agenturních, kterým zaměstnavatel za plnění práce pro dodavatele nevyplatil mzdu. Svaz podnikatelů ve stavebnictví se proti návrhu ostře ohradil s tím, že stavebnictví má sehrát roli obětního beránka, protože na jiná odvětví se úprava nevztahuje. Šéf Ekospolu Evžen Korec tvrdí, že následkem by mohlo být nejméně pětiprocentní prodražení staveb. Svaz argumentuje, že návrh diskriminuje stavební firmy, s čímž souhlasí Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. „Z odůvodnění návrhu není jasné, z jakého důvodu mají požívat ochrany zaměstnanci ve stavebnictví, a nikoliv například v IT, v automobilovém nebo leteckém průmyslu či v dalších odvětvích rovněž založených na dodavatelských řetězcích,“ stojí v její připomínce. Úprava přichází s takzvaným institutem ručení. V praxi by to znamenalo, že zaměstnanec, kterému subdodavatel ne

Vzácné vlhy pestré letos poprvé hnízdí přímo v milovické rezervaci velkých kopytníků

Pestrobarevné vlhy pestré letos poprvé hnízdily přímo na území rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Vědci objevili jejich typické nory hned na dvou místech pastevní rezervace. „Již před třemi lety ornitologové zaznamenali, že do rezervace velkých kopytníků zalétává několik párů vlh pestrých. Tehdy ale ještě hnízdily mimo pastviny velkých býložravců. Letos poprvé si vlhy vytvořily hnízdní nory přímo na území pastevní rezervace,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která rezervaci velkých kopytníků založila v roce 2015 ve spolupráci s vědci. Vlhy pestré patří na tuzemském Červeném seznamu mezi silně ohrožené druhy ptáků. Právě velcí kopytníci přitom pomáhají vzácným vlhám nejenom zajišťovat potravní nabídku, ale i vytvářet biotopy vhodné k hnízdění. „Pastva velkých kopytníků výrazně zvýšila květnatost celého území a tím i početnost hmyzu, kterým se vlhy pestré živí. Zároveň velcí kopytníci tu a tam pomocí kopyt a rohů na svaž