Přeskočit na hlavní obsah

Stavebnictví dál sužují vysoké náklady a pomalé povolování staveb

Za meziročním poklesem stavební výroby v Česku jsou dál vysoké ceny materiálů či zdražování energií. Situace podle oslovených analytiků připomíná u bytové výstavby krizový rok 2008. Pokles analytici odhadují i v dalších měsících.



Stavební výroba v Česku podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) byla meziměsíčně o 1,4 procenta vyšší a v srpnu zmírnila meziroční pokles na 0,4 procenta. V červenci byla nižší o 2,7 procenta, předtím více než rok rostla.

"Nižší zájem lidí o nákupy nemovitostí není dobrým signálem pro stavebnictví, kterému nadále rostou náklady na stavební materiály a pracovní sílu. Vyšší náklady bude obtížné promítat do cen nemovitostí, které mají tendenci mírně klesat," říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Podle generálního ředitele Ekospolu Evžena Korce stavebnictví dál drtí nekonečný růst cen stavebních prací a materiálů. "Který sice zpomalil, ale nezastavil," podotkl. Negativně působí zdražování energií a podle Korce dál chybějí pracovníci z Ukrajiny, kteří působí i na kvalifikovaných dělnických pozicích.

Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas, upozornil, že u bytové výstavby začíná letos situace pomalu připomínat vývoj po roce 2008. "Kdy rovněž začala bytová výstavba slábnout s tím, jak se zhoršovala celková ekonomická situace. Pokles poptávky po bytech vyvolaný jejich vysokými cenami i dražším financováním vede zřejmě developery jako už tehdy ke zpomalování tempa výstavby a odkládání některých projektů do příznivějších časů," uvedl Dufek.

Dufek uvedl, že nikoho nepřekvapí slabší výsledky stavební výroby ani v dalších měsících. Křeček dodal, že klesá poptávka po nákupu nemovitostí, protože na realitní trh míří méně peněz z hypoték. "V případě, že tato situace bude přetrvávat delší dobu, může docházet k dalšímu poklesu cen nemovitostí," řekl Křeček.

Korec nechtěl další vývoj odhadovat. Mnozí investoři podle něj kvůli přetrvávající vysoké inflaci investice pozastavili a vyčkávají, naopak některé velké stavební firmy už vypověděly veřejné zakázky nasmlouvané v minulosti. "Raději zaplatí pokutu, než aby musely dodržet nyní nereálné ceny. Jedno je i nyní ale jasné. Dostupnost bydlení se jen tak nezlepší," řekl Korec.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Konec okupace. Ochránci přírody ukončili u Milovic desetiletý úklid po sovětské armádě

Tisíce hodin práce dobrovolníků, miliony korun vynaložených na odvoz suti po zbořených vojenských objektech, odstraňování starých pneumatik, ostnatých drátů i minuce. Tak vypadal desetiletý úklid pozůstatků po sovětské armádě, který symbolicky ukončila ochranářská společnost Česká krajina. Hlavní práce na čištění vojenského prostoru tak skončily přesně 55 let po zahájení okupace někdejšího Československa sovětskou armádou a vojsky dalších zemí Varšavské smlouvy dne 21. srpna roku 1968. „Zatímco poslední sovětští vojáci odešli z Milovic 30. června roku 1991, pozůstatky po jejich pobytu se v bývalém vojenském prostoru nacházely více než další tři desetiletí. Pro přírodu tak okupace skončila až dnes, více než třicet let po odchodu posledních sovětských vojáků,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která v bývalém vojenském prostoru Milovice založila rezervaci velkých kopytníků. „Úklid po sovětské armádě tak paradoxně trval déle, než samotný pobyt vojáků,“ d

E15: Za mzdu na stavbě ať ručí firma, navrhuje Jurečka. Zdražíme byty i silnice, varují stavaři

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá úpravu zákoníku práce zabývající se vztahy ve stavebnictví. Má poskytovat ochranu všem zaměstnancům včetně agenturních, kterým zaměstnavatel za plnění práce pro dodavatele nevyplatil mzdu. Svaz podnikatelů ve stavebnictví se proti návrhu ostře ohradil s tím, že stavebnictví má sehrát roli obětního beránka, protože na jiná odvětví se úprava nevztahuje. Šéf Ekospolu Evžen Korec tvrdí, že následkem by mohlo být nejméně pětiprocentní prodražení staveb. Svaz argumentuje, že návrh diskriminuje stavební firmy, s čímž souhlasí Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. „Z odůvodnění návrhu není jasné, z jakého důvodu mají požívat ochrany zaměstnanci ve stavebnictví, a nikoliv například v IT, v automobilovém nebo leteckém průmyslu či v dalších odvětvích rovněž založených na dodavatelských řetězcích,“ stojí v její připomínce. Úprava přichází s takzvaným institutem ručení. V praxi by to znamenalo, že zaměstnanec, kterému subdodavatel ne

Vzácné vlhy pestré letos poprvé hnízdí přímo v milovické rezervaci velkých kopytníků

Pestrobarevné vlhy pestré letos poprvé hnízdily přímo na území rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Vědci objevili jejich typické nory hned na dvou místech pastevní rezervace. „Již před třemi lety ornitologové zaznamenali, že do rezervace velkých kopytníků zalétává několik párů vlh pestrých. Tehdy ale ještě hnízdily mimo pastviny velkých býložravců. Letos poprvé si vlhy vytvořily hnízdní nory přímo na území pastevní rezervace,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která rezervaci velkých kopytníků založila v roce 2015 ve spolupráci s vědci. Vlhy pestré patří na tuzemském Červeném seznamu mezi silně ohrožené druhy ptáků. Právě velcí kopytníci přitom pomáhají vzácným vlhám nejenom zajišťovat potravní nabídku, ale i vytvářet biotopy vhodné k hnízdění. „Pastva velkých kopytníků výrazně zvýšila květnatost celého území a tím i početnost hmyzu, kterým se vlhy pestré živí. Zároveň velcí kopytníci tu a tam pomocí kopyt a rohů na svaž