Přeskočit na hlavní obsah

Za nižším počtem dokončených bytů jsou vysoké ceny a nízká poptávka

Za nižším počtem dokončených bytů v letošním září, o kterém informoval Český statistický úřad (ČSÚ), jsou dlouhodobě extrémně vysoké ceny stavebních prací a materiálu v kombinaci se sníženou poptávkou po vlastním bydlení. ČTK to řekli oslovení odborníci. Nárůst započaté bytové výstavby podle nich není důkazem oživování realitního trhu. Dokazují to meziročně nižší počty vydaných stavebních povolení a zprávy od některých výrobců stavebních materiálů, kteří v důsledku slabé poptávky omezují výrobu, uvedli.



„Asi nemá smysl zatím přeceňovat výsledky bytové výstavby, která si meziročně připisuje nárůst o čtvrtinu. V tomto směru je však třeba dodat, že se tempo počítá z nejslabšího loňského výsledku, kdy se začalo stavět pouze 2 500 bytů, v Praze tehdy jen 83. Proto tato nová ‘dynamika’ není ani překvapující, ani neznamená změnu dosavadního trendu,” uvedl ekonom banky Creditas a analytik Petr Dufek.

Z poměrně pozitivních čísel za září nelze podle generálního ředitele developerské společnosti Ekospol Evžena Korce vyvozovat žádné optimistické závěry. V Praze ČSÚ eviduje od začátku roku ve výstavbě 3 390 zahájených bytů. Podle Korce je ale potřeba stavět minimálně 10 000 nových bytů ročně.

„Takovým číslům se letos ani zdaleka nepřiblížíme. Tím spíše, že letos bylo hned několik měsíců, kdy se zahájilo méně než sto nových bytů. Nejhorší byl z tohoto pohledu květen, kdy stavební firmy v Praze zahájily stavbu pouhých 48 nových bytů,” řekl Korec.

Nabídka nemovitostí je nadále omezená také podle ekonoma a analytika Komerční banky Martina Gürtlera. Za nedostatečnou výstavbou podle něj stojí obdobně jako v několika posledních měsících kombinace vysokých úrokových sazeb a cen stavebních materiálů, které zároveň snižují poptávku po stavebních pracích.

„Ke zlepšení této situace nepřispívá klesající počet nově vydaných stavebních povolení, který byl v září meziročně nižší o 10,2 procenta. Počet dokončených bytů pak dokonce klesl o 25,9 procenta, počet těch zahájených se ale o 24,6 procenta zvýšil. Vyšší dynamika počtu nově zahájených bytů však částečně souvisí s nízkou srovnávací základnou loňského roku,” uvedl Gürtler.

Nižší poptávka po stavebních materiálech donutila některé české výrobce pozastavit výrobu ve svých závodech. Své výrobní závody odstavují na zimu například největší čeští výrobci cihel Wienerberger a Heluz. Firmy očekávají meziroční pokles v letošních tržbách až o 50 procent.

V prvním až třetím čtvrtletí 2023 začala výstavba 27 304 bytů, tedy meziročně o 14,6 procenta méně. K poklesu přispěly podle ČSÚ hlavně výsledky z druhého čtvrtletí. Od začátku roku se dokončilo 25 957 bytů a tento počet meziročně klesl o 3,5 procenta.

Podle ČSÚ stavební výroba v Česku v září meziročně vzrostla o 1,7 procenta, přičemž předtím dva měsíce klesala. Pozemní stavby zaznamenaly meziroční růst o 2,2 a inženýrské o 0,5 procenta. V meziměsíčním srovnání byla stavební produkce nižší o 0,2 procenta.

ČSÚ: V prvním až třetím čtvrtletí meziročně klesla výstavba nových bytů o 15 pct

V prvním až třetím čtvrtletí 2023 začala výstavba 27 304 bytů, tedy meziročně o 14,6 procenta méně. K poklesu přispěly podle nejnovějších dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) hlavně výsledky z druhého čtvrtletí. Od začátku roku se dokončilo 25 957 bytů a tento počet meziročně klesl o 3,5 procenta. Vývoj v jednotlivých čtvrtletích byl pak značně nerovnoměrný.

Bytů v rodinných domech se začalo od ledna do září stavět téměř o třetinu méně než loni a vývoj byl ve všech čtvrtletích podobný. Meziročně také klesly počty bytů, které se začaly stavět v bytových domech, o 6,5 procenta. V prvním a třetím čtvrtletí byl ale zaznamenán jejich růst.

Zatímco v prvním čtvrtletí se dokončilo o 10,4 procenta méně bytů, ve druhém čtvrtletí to bylo meziročně o 17,6 procenta více. Ve třetím čtvrtletí se dokončování bytů vrátilo k meziročnímu poklesu, tentokrát o 15,3 procenta. Letošní pokles dokončených bytů se odehrával v obou hlavních kategoriích podobným tempem. Meziročně se o 18 procent více dokončilo bytů v nebytových budovách, tedy v prostorech, které primárně nejsou určeny k bydlení. Jedná se například o přístavby a nástavby ke kancelářím, skladům či restauracím. Sloužit mohou ale také například jako umělecké ateliéry. Nejvíce se dokončovalo ve Středočeském kraji a v Praze.

V letošním září vzrostl počet bytů, které se začaly stavět, meziročně o 24,6 procenta a dosáhl hodnoty 3 127 bytů. Nárůst je podle ČSÚ zčásti ovlivněn srovnáním s minulým rokem, kdy se v září začalo stavět nejméně bytů z celého roku 2022. Dokončených bytů bylo letos v září meziročně téměř o 26 procent méně. Stavební úřady vydaly meziročně o 10,2 procenta stavebních povolení méně, zato jejich orientační hodnota vzrostla o 11,2 procenta.

Z dat ČSÚ také vyplývá, že stavební produkce v prvním až třetím čtvrtletí letošního roku meziročně klesla o 1,5 procenta a přispělo k tomu především inženýrské stavitelství, které se meziročně snížilo o 4,6 procenta. Produkce v pozemním stavitelství meziročně nadále stagnovala. V prvním čtvrtletí klesala stavební produkce i přes vysokou srovnávací základnu pomaleji o 1,2 procenta. Na poklesu se výrazně podepsalo inženýrské stavitelství, a naopak pozemní stavitelství bylo v kladných číslech. V druhém čtvrtletí meziroční pokles zrychlil na tři procenta a rozdíly mezi segmenty již nebyly tak výrazné, když oba klesly pod úroveň loňského roku. Ve třetím čtvrtletí stavební produkce meziročně stagnovala, a to jak v pozemním, tak inženýrském stavitelství.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Konec okupace. Ochránci přírody ukončili u Milovic desetiletý úklid po sovětské armádě

Tisíce hodin práce dobrovolníků, miliony korun vynaložených na odvoz suti po zbořených vojenských objektech, odstraňování starých pneumatik, ostnatých drátů i minuce. Tak vypadal desetiletý úklid pozůstatků po sovětské armádě, který symbolicky ukončila ochranářská společnost Česká krajina. Hlavní práce na čištění vojenského prostoru tak skončily přesně 55 let po zahájení okupace někdejšího Československa sovětskou armádou a vojsky dalších zemí Varšavské smlouvy dne 21. srpna roku 1968. „Zatímco poslední sovětští vojáci odešli z Milovic 30. června roku 1991, pozůstatky po jejich pobytu se v bývalém vojenském prostoru nacházely více než další tři desetiletí. Pro přírodu tak okupace skončila až dnes, více než třicet let po odchodu posledních sovětských vojáků,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která v bývalém vojenském prostoru Milovice založila rezervaci velkých kopytníků. „Úklid po sovětské armádě tak paradoxně trval déle, než samotný pobyt vojáků,“ d

E15: Za mzdu na stavbě ať ručí firma, navrhuje Jurečka. Zdražíme byty i silnice, varují stavaři

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá úpravu zákoníku práce zabývající se vztahy ve stavebnictví. Má poskytovat ochranu všem zaměstnancům včetně agenturních, kterým zaměstnavatel za plnění práce pro dodavatele nevyplatil mzdu. Svaz podnikatelů ve stavebnictví se proti návrhu ostře ohradil s tím, že stavebnictví má sehrát roli obětního beránka, protože na jiná odvětví se úprava nevztahuje. Šéf Ekospolu Evžen Korec tvrdí, že následkem by mohlo být nejméně pětiprocentní prodražení staveb. Svaz argumentuje, že návrh diskriminuje stavební firmy, s čímž souhlasí Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. „Z odůvodnění návrhu není jasné, z jakého důvodu mají požívat ochrany zaměstnanci ve stavebnictví, a nikoliv například v IT, v automobilovém nebo leteckém průmyslu či v dalších odvětvích rovněž založených na dodavatelských řetězcích,“ stojí v její připomínce. Úprava přichází s takzvaným institutem ručení. V praxi by to znamenalo, že zaměstnanec, kterému subdodavatel ne

Vzácné vlhy pestré letos poprvé hnízdí přímo v milovické rezervaci velkých kopytníků

Pestrobarevné vlhy pestré letos poprvé hnízdily přímo na území rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Vědci objevili jejich typické nory hned na dvou místech pastevní rezervace. „Již před třemi lety ornitologové zaznamenali, že do rezervace velkých kopytníků zalétává několik párů vlh pestrých. Tehdy ale ještě hnízdily mimo pastviny velkých býložravců. Letos poprvé si vlhy vytvořily hnízdní nory přímo na území pastevní rezervace,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která rezervaci velkých kopytníků založila v roce 2015 ve spolupráci s vědci. Vlhy pestré patří na tuzemském Červeném seznamu mezi silně ohrožené druhy ptáků. Právě velcí kopytníci přitom pomáhají vzácným vlhám nejenom zajišťovat potravní nabídku, ale i vytvářet biotopy vhodné k hnízdění. „Pastva velkých kopytníků výrazně zvýšila květnatost celého území a tím i početnost hmyzu, kterým se vlhy pestré živí. Zároveň velcí kopytníci tu a tam pomocí kopyt a rohů na svaž