Přeskočit na hlavní obsah

Hypoteční trh pokračuje v růstu, objem poskytnutých hypoték byl v květnu nejvyšší od března 2022

Zájem o hypotéky v Česku letos nepřestává, meziročně se stále zvětšuje zhruba na dvojnásobek. Banky a stavební spořitelny během května poskytly hypoteční úvěry za 23,7 miliardy korun, což představuje meziměsíční nárůst o rovných osm procent. Meziročně je to o 92 procent více. Objem poskytnutých hypoték se tak dostal na nejvyšší úroveň od března 2022. Vyplývá to z aktuálních dat Hypomonitoru České bankovníasociace (ČBA). Za celý loňský rok banky a stavební spořitelny poskytly 65 985 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 150 miliard korun, což bylo nejméně za posledních dvacet let.



Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v květnu dosáhl 20,1 miliardy korun po dubnových 18,8 miliardy korun a poprvé od března 2022 překonal dvacetimiliardovou hranici. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) pak byl 3,6 miliardy korun.

Počet nově poskytnutých hypoték v květnu činil 5543. I to je nejvyšší hodnota od března 2022, kdy banky a stavební spořitelny poskytly necelých 7,5 tisíce nových hypoték. Průměrný měsíční počet nových hypoték se v loňském roce pohyboval mírně pod hranicí 3,4 tisíce, zatímco v roce 2020 činil kolem 6,7 tisíce a ve výjimečně silném roce 2021 pak dosahoval 9,5 tisíce.

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů podle Hypomonitoru ČBA v květnu opět mírně klesla, když se dostala na 5,07 procenta z dubnových 5,1 procenta. Hypotéky tak sice zůstávají na nejnižší úrovni od přelomu let 2021 a 2022, jejich zlevňování ale zpomalilo tak výrazně, že se dá mluvit o stagnaci hypotečních sazeb. Z pohledu posledních dvou dekád ale zůstávají hypoteční sazby stále nadprůměrně vysoké. Na podobných či ještě mírně vyšších úrovních byly naposledy v letech 2008 a 2009.

Průměrná výše hypotéky v květnu vzrostla na 3,63 milionu korun a opět tak o něco posunula rekordní hodnotu. Překonala i dosavadní rekord z listopadu 2021, kdy průměrná výše hypotéky činila 3,46 milionu korun. Nejnižší úrovně dosáhla loni v lednu, kdy klesla až na 2,83 milionu korun. Tento růst umožňuje hlavně to, že klienti díky zmírnění limitů ze strany České národní banky (ČNB) dosáhnou na vyšší hypotéku. Vliv mají i vyšší ceny nemovitostí.

"Zlevňování hypoték, které se ale v poslední době prakticky zastavilo, má pozitivní vliv na celý realitní trh. Ten je na klientech financujících koupi nemovitosti prostřednictvím hypotečního úvěru poměrně závislý, dlouhodobě tvoří většinu kupujících. Oživení pozorujeme i v Praze u nových bytů, kde poptávka v letošním roce vzrostla o desítky procent. Vzhledem k tomu, že ČNB snižuje základní úrokové sazby rychleji, než klesají ty hypoteční, prostor pro další výraznější zlevnění hypoték tu stále je. Doufejme, že ho banky co nejrychleji využijí a sníží hypoteční sazby ještě více. Nejen že získají nové klienty, ale pomohou tím zlepšit dostupnost vlastního bydlení," říká generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol a ředitel ZOO Tábor Evžen Korec.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

V rezervaci velkých kopytníků se letos narodilo již pět mláďat zubrů, tři hříbata a deset telat praturů

Sezonu bohatou na přírůstky zažívá milovická rezervace velkých kopytníků. Stádu zubrů se letos narodilo zatím pět mláďat. Počet zubrů se tak zvýšil na 46 zvířat a je tak nejvyšší za desetiletou historii rezervace. Milovické stádo tak potvrdilo svoji pozici největšího chovu těchto vzácných býložravců v České republice. Divokým koním se v Milovicích letos zatím narodila tři hříbata a stádu zpětně šlechtěných praturů deset telat. „Přírůstky v milovické rezervaci nejsou důležité jenom proto, že ukazují, že velcí kopytníci mají v této lokalitě vhodné podmínky. Odrostlá mláďata bezplatně poskytujeme nově vznikajícím rezervacím po celé České republice, takže přírůstky pomáhají rozšiřovat a zlevňovat tento způsob péče o velké krajinné celky,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která milovickou rezervaci velkých kopytníků založila v roce 2015 ve spolupráci s vědci.        Kromě zakládání nových rezervací v Česku vyměňuje milovická rezervace přírůstky také se za

Největší dárek letošních Vánoc? Darujte zubra pod stromeček a pomozte nejznámější české rezervaci

Dárek, který může výrazně pomoci obnově české přírody. Lidé mohou letos nadělit svým blízkým zubra z nejznámější české rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Stačí jen kliknout na   darujme.cz/zubrpodstromecek   a vybrat si adopci dospělého zvířete, mláděte nebo některé z dalších kategorií. Lidé tak mohou pořídit pro sebe, členy své rodiny či známé a kamarády originální í vánoční dárek. „Darováním zubra pomůžete nejenom tomuto největšímu živočišnému druhu Evropy, ale i stovkám druhů květin, motýlů, brouků nebo ptáků, které pastva zubrů a dalších velkých kopytníků pomáhá chránit,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která milovickou rezervaci velkých kopytníků. Pomoc zubrům je navíc jednou z nejúčinnějších cest, jak přispět k ochraně klimatu. „Vědci zjistili, že pastva zubrů a dalších velkých kopytníků pomáhá vázat uhlík o padesát procent více, než veškeré lesy na naší planetě,“ doplnil Dalibor Dostál. Darování zubra tak přiná

Dva světové unikáty v jediné rezervaci. Z Milovic se stala výkladní skříň české ochrany přírody

Hned dvěma světovými unikáty se může pochlubit milovická rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice.  Díky využívání zkušeností ze zahraničí se stala první rezervací na světě, kde se vyskytují všechny tři klíčové skupiny velkých kopytníků Evropy, tedy zubr evropský, divoký kůň a zpětně šlechtěný pratur. Kromě toho je v současnosti jediným místem na světě, kde se prokazatelně vyskytuje vzácný korýš hrotnatka neočekávaná. Tento druh perloočky objevili překvapení vědci v loňském roce při výzkumu tůní, které svojí činností udržují právě velcí kopytníci. „Bývalý vojenský prostor Milovice byl ještě před několika lety známý spíše jako místo černých skládek a mizející biodiverzity. Vznik rezervace velkých kopytníků tento dlouhodobě negativní trend zastavil a otočil. Nyní je naopak tato lokalita dávána za příklad, jak lze rychle a nízkonákladovým způsobem obnovit biologickou rozmanitost na rozsáhlém území,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká kraji