Přeskočit na hlavní obsah

Ekonom: Jak ochladit rozpálená města? Pomůžou zelené i bílé střechy

Nesnesitelné vedro, rozpálené ulice téměř bez stromů a vzduch, který příliš neproudí. Tak vypadají v létě centra řady měst. S delšími obdobími horka vědci, architekti a developeři začínají přemýšlet, jak aglomerace alespoň trochu ochladit.

Jedním z největších problémů měst je, že v nich vznikají takzvané tepelné ostrovy. Příčinou je fakt, že stromy a tráva byly nahrazeny betonem, asfaltem a dalšími umělými materiály s výrazně většími schopnostmi akumulovat sluneční záření. Kvůli tomu se povrchy ulic a budov během slunečného dne rozpálí více než například louky či parky a v noci pak toto teplo uvolňují do okolí.


Dalším důvodem je charakter ulic, které tvoří jakési kaňony, jež umožňují vícenásobný odraz dopadajících slunečních paprsků. Vyšší budovy také omezují proudění větru a ochlazování města.

V Praze najdeme nejvýraznější tepelné ostrovy v Holešovicích, ve Vysočanech a v trojúhelníku mezi hlavním nádražím, Masarykovým nádražím a Florencí. "Když se podíváme na tepelné snímky Prahy, o něco lépe než zmíněná místa je na tom Staroměstské náměstí," hodnotí situaci environmentální ekonom Jan Macháč z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. S kolegy delší dobu zkoumá různá opatření využívaná při ochlazování měst. Posuzují jejich přínosy a náklady.

Za velmi efektivní považuje Macháč střechy osázené vegetací. Podle něj fungují jako přírodní klimatizace. Se svým týmem zjistil, že během horkého dne, kdy teplota vzduchu vystoupala téměř ke čtyřicítce, se zelená střecha na univerzitním kampusu ohřála na pouhých třicet stupňů. Ovšem na sousední lepenkové střeše pak teploměr ukázal přes 70 stupňů Celsia. Značná část tepla akumulovaného na střeše navíc přecházela dále do budovy.

Intenzivně zalévaná zelená střecha se ohřála jen na 35 stupňů, ale její údržba – zejména zálivka – je, pokud neprší, nákladná.

Jak zjistili vědci z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR – CzechGlobe, vhodnou variantou je také střecha natřená na bílo. Z jejich měření vyplynulo, že maximální teplota povrchu bílých střech se za slunečných horkých dní pohybuje mezi 40 a 48 stupni podle zvoleného materiálu. Teplota černých střech v experimentu dosahovala 65 až 75 stupňů.

V případě střechy s vegetací záleží podle Mariana Pavelky z centra CzechGlobe zejména na způsobu údržby. Rozdíly byly výrazné. Intenzivně zalévaná zelená střecha se ohřála jen na 35 stupňů, ale její údržba – zejména zálivka – je, pokud neprší, nákladná. Nezalévaná travnatá střecha měla 46 stupňů a střecha pokrytá sukulenty, konkrétně netřesky, dosáhla 52 stupňů. "Náklady na obyčejnou bílou střechu jsou přitom řádově nižší než na zelenou," upozorňuje Pavelka.

Při ochlazování města mohou pomoci také fasády porostlé zelení a zejména výsadba stromů. Neplatí ale, že je přínosná za všech okolností. "Když uděláte stromořadí na frekventované ulici, zvýší se tam v letních měsících koncentrace přízemního ozonu a škodlivin," upozorňuje Michal Lehnert z katedry geografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Řešením podle něj je mít stromy jen na jedné straně ulice, a to na té, která je přes den převážně osluněná. "Nevznikne tak tunel znemožňující provětrávání," říká Lehnert.

Sázka na hospodaření s vodou

Horko a extrémy počasí berou na vědomí už i developeři a architekti. "Klimatická změna má samozřejmě citelný dopad na nemovitostní byznys," říká partner realitní skupiny Mint Jaroslav Mida. Upozorňuje, že v současných komerčních budovách je často potřeba vynaložit více energie na chlazení v létě než na vytápění v zimě.

Skupina Mint se snaží ve svých nemovitostech využívat technologie a opatření, která snižují celkovou energetickou náročnost. Jednak kvůli úsporám, jednak s ohledem na principy udržitelného podnikání ESG. Jejich respektování bylo dlouho dobrovolnou iniciativou firem, nyní se stává povinným.


Žaluzie či byt na sever

Hrozící horké počasí má vliv i na preference při nákupu bytů. Hlavní architektka studia Loxia Jana Mastíková ve své praxi pozoruje, že někteří zákazníci začínají brát dříve odmítanou orientaci bytu na sever jako výhodu. "Vědí, že v létě ušetří dost peněz za chlazení," podotýká. Stále populárnější jsou různé způsoby stínění jako markýzy nebo rolety.

"Klienti mají obrovský zájem o předokenní žaluzie, které pomáhají regulovat teplotu v bytě. U vybraných projektů provádíme přípravu na jejich instalaci už ve standardu," potvrzuje Evžen Korec, generální ředitel společnosti Ekospol.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

V rezervaci velkých kopytníků se letos narodilo již pět mláďat zubrů, tři hříbata a deset telat praturů

Sezonu bohatou na přírůstky zažívá milovická rezervace velkých kopytníků. Stádu zubrů se letos narodilo zatím pět mláďat. Počet zubrů se tak zvýšil na 46 zvířat a je tak nejvyšší za desetiletou historii rezervace. Milovické stádo tak potvrdilo svoji pozici největšího chovu těchto vzácných býložravců v České republice. Divokým koním se v Milovicích letos zatím narodila tři hříbata a stádu zpětně šlechtěných praturů deset telat. „Přírůstky v milovické rezervaci nejsou důležité jenom proto, že ukazují, že velcí kopytníci mají v této lokalitě vhodné podmínky. Odrostlá mláďata bezplatně poskytujeme nově vznikajícím rezervacím po celé České republice, takže přírůstky pomáhají rozšiřovat a zlevňovat tento způsob péče o velké krajinné celky,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která milovickou rezervaci velkých kopytníků založila v roce 2015 ve spolupráci s vědci.        Kromě zakládání nových rezervací v Česku vyměňuje milovická rezervace přírůstky také se za

Největší dárek letošních Vánoc? Darujte zubra pod stromeček a pomozte nejznámější české rezervaci

Dárek, který může výrazně pomoci obnově české přírody. Lidé mohou letos nadělit svým blízkým zubra z nejznámější české rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Stačí jen kliknout na   darujme.cz/zubrpodstromecek   a vybrat si adopci dospělého zvířete, mláděte nebo některé z dalších kategorií. Lidé tak mohou pořídit pro sebe, členy své rodiny či známé a kamarády originální í vánoční dárek. „Darováním zubra pomůžete nejenom tomuto největšímu živočišnému druhu Evropy, ale i stovkám druhů květin, motýlů, brouků nebo ptáků, které pastva zubrů a dalších velkých kopytníků pomáhá chránit,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která milovickou rezervaci velkých kopytníků. Pomoc zubrům je navíc jednou z nejúčinnějších cest, jak přispět k ochraně klimatu. „Vědci zjistili, že pastva zubrů a dalších velkých kopytníků pomáhá vázat uhlík o padesát procent více, než veškeré lesy na naší planetě,“ doplnil Dalibor Dostál. Darování zubra tak přiná

Dva světové unikáty v jediné rezervaci. Z Milovic se stala výkladní skříň české ochrany přírody

Hned dvěma světovými unikáty se může pochlubit milovická rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice.  Díky využívání zkušeností ze zahraničí se stala první rezervací na světě, kde se vyskytují všechny tři klíčové skupiny velkých kopytníků Evropy, tedy zubr evropský, divoký kůň a zpětně šlechtěný pratur. Kromě toho je v současnosti jediným místem na světě, kde se prokazatelně vyskytuje vzácný korýš hrotnatka neočekávaná. Tento druh perloočky objevili překvapení vědci v loňském roce při výzkumu tůní, které svojí činností udržují právě velcí kopytníci. „Bývalý vojenský prostor Milovice byl ještě před několika lety známý spíše jako místo černých skládek a mizející biodiverzity. Vznik rezervace velkých kopytníků tento dlouhodobě negativní trend zastavil a otočil. Nyní je naopak tato lokalita dávána za příklad, jak lze rychle a nízkonákladovým způsobem obnovit biologickou rozmanitost na rozsáhlém území,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká kraji