Přeskočit na hlavní obsah

Zájem o hypotéky na konci prázdnin podle očekávání rostl, boom skončí už příští týden


Konec letních prázdnin byl v Česku podle očekávání ve znamení honu na hypotéky. Pro hypotéku si do banky v srpnu přišlo skoro o 1500 lidí více než v červenci. Zájem lidí rostl i přesto, že hypoteční úvěry mírně zdražovaly. Průměrná hypoteční sazba v osmém měsíci roku nepatrně vzrostla na 2,53 procenta, vyplývá z aktuálních dat Fincentrum Hypoindex.
Podobná aktivita na hypotečním trhu se podle developera Evžena Korce z Ekospolu dala čekat. "Lidé si užili v červenci dovolenou a poté se hned vrhli na vyřizování hypoték. Od října totiž začnou platit zpřísněná pravidla vynucená Českou národní bankou (ČNB), která by mohla od tohoto typu financování nemovitostí odstřihnout až pětinu zájemců," vysvětluje generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.
Mnohem zajímavější proto podle něj budou čísla za září, kdy by se mělo hypoteční šílenství projevit naplno. Banky už nyní potvrzují, že zájemců v těchto dnech evidují výrazně více. "Kdo vážně uvažuje o koupi nemovitosti a chce její pořízení financovat pomocí hypotéky, neměl by více váhat. Pro využití současných mírnějších pravidel má opravdu posledních pár dnů. Do banky se všemi potřebnými dokumenty musí dorazit nejpozději do konce příštího týdne," radí Korec s tím, že od toho následujícího už budou platit výrazně horší podmínky pro získání hypotéky.
"Centrální bankéři svými nesystémovými a zbytečnými zásahy způsobí to, že na vlastní bydlení nedosáhnou už ani domácnosti patřící do střední třídy. Zcela bez šance na hypotéku zůstane také většina mladých lidí a rodin. Vždyť jen na průměrný byt v Praze, jehož cena dosahuje 6,7 milionu korun, musí zájemce o hypotéku složit minimálně 1,34 milionu korun. Od října budou banky také muset posuzovat, zda má dostatečný příjem. Ten by v případě průměrného bytu musel přesahovat padesát tisíc korun čistého měsíčně, o čemž si spousta domácností může nechat jen zdát," vypočítává developer.
Spousta potenciálních zájemců, kteří by zvažovali koupi vlastní nemovitosti, tak podle Korce zůstane odkázaná na nájemní bydlení. "ČNB tím jen nahrává nejrůznějším spekulantům s dostatkem vlastních peněz, kteří současné situace zcela jistě rádi využijí. Zvlášť, když nájemné poslední dobou také neustále roste. Doplatí na to však stovky tisíc domácností, které za bydlení zaplatí stejně, jako kdyby spláceli hypotéku, jen budou peníze investovat do cizího majetku. Navíc s hrozbou, že je majitel nemovitosti může kdykoliv vystěhovat. Centrální bankéři tak jen zvyšují nejistotu těchto domácností," neskrývá skepsi developer Korec.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Konec okupace. Ochránci přírody ukončili u Milovic desetiletý úklid po sovětské armádě

Tisíce hodin práce dobrovolníků, miliony korun vynaložených na odvoz suti po zbořených vojenských objektech, odstraňování starých pneumatik, ostnatých drátů i minuce. Tak vypadal desetiletý úklid pozůstatků po sovětské armádě, který symbolicky ukončila ochranářská společnost Česká krajina. Hlavní práce na čištění vojenského prostoru tak skončily přesně 55 let po zahájení okupace někdejšího Československa sovětskou armádou a vojsky dalších zemí Varšavské smlouvy dne 21. srpna roku 1968. „Zatímco poslední sovětští vojáci odešli z Milovic 30. června roku 1991, pozůstatky po jejich pobytu se v bývalém vojenském prostoru nacházely více než další tři desetiletí. Pro přírodu tak okupace skončila až dnes, více než třicet let po odchodu posledních sovětských vojáků,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která v bývalém vojenském prostoru Milovice založila rezervaci velkých kopytníků. „Úklid po sovětské armádě tak paradoxně trval déle, než samotný pobyt vojáků,“ d

E15: Za mzdu na stavbě ať ručí firma, navrhuje Jurečka. Zdražíme byty i silnice, varují stavaři

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá úpravu zákoníku práce zabývající se vztahy ve stavebnictví. Má poskytovat ochranu všem zaměstnancům včetně agenturních, kterým zaměstnavatel za plnění práce pro dodavatele nevyplatil mzdu. Svaz podnikatelů ve stavebnictví se proti návrhu ostře ohradil s tím, že stavebnictví má sehrát roli obětního beránka, protože na jiná odvětví se úprava nevztahuje. Šéf Ekospolu Evžen Korec tvrdí, že následkem by mohlo být nejméně pětiprocentní prodražení staveb. Svaz argumentuje, že návrh diskriminuje stavební firmy, s čímž souhlasí Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. „Z odůvodnění návrhu není jasné, z jakého důvodu mají požívat ochrany zaměstnanci ve stavebnictví, a nikoliv například v IT, v automobilovém nebo leteckém průmyslu či v dalších odvětvích rovněž založených na dodavatelských řetězcích,“ stojí v její připomínce. Úprava přichází s takzvaným institutem ručení. V praxi by to znamenalo, že zaměstnanec, kterému subdodavatel ne

Vzácné vlhy pestré letos poprvé hnízdí přímo v milovické rezervaci velkých kopytníků

Pestrobarevné vlhy pestré letos poprvé hnízdily přímo na území rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Vědci objevili jejich typické nory hned na dvou místech pastevní rezervace. „Již před třemi lety ornitologové zaznamenali, že do rezervace velkých kopytníků zalétává několik párů vlh pestrých. Tehdy ale ještě hnízdily mimo pastviny velkých býložravců. Letos poprvé si vlhy vytvořily hnízdní nory přímo na území pastevní rezervace,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která rezervaci velkých kopytníků založila v roce 2015 ve spolupráci s vědci. Vlhy pestré patří na tuzemském Červeném seznamu mezi silně ohrožené druhy ptáků. Právě velcí kopytníci přitom pomáhají vzácným vlhám nejenom zajišťovat potravní nabídku, ale i vytvářet biotopy vhodné k hnízdění. „Pastva velkých kopytníků výrazně zvýšila květnatost celého území a tím i početnost hmyzu, kterým se vlhy pestré živí. Zároveň velcí kopytníci tu a tam pomocí kopyt a rohů na svaž