Přeskočit na hlavní obsah

Místo desítek razítek jen jediné. Nový stavební zákon zkrátí povolování staveb o roky

 

Oběhat desítky úřadů a získat od nich vytoužené razítko musí nyní všichni, kdo se rozhodnou něco postavit. Týká se to jak velkých developerů či státních investorů, tak i běžných domácností stojících před stavbou nového domova. Aby mohl stavař vůbec přijít se svým záměrem na stavební úřad pro povolení, musí před tím shromáždit stanovisko ke svému stavebnímu záměru od mnoha desítek různorodých úřadů a institucí. To by se nyní mohlo změnit díky novému stavebnímu zákonu, který v pondělí schválila vláda.


Státní energetická inspekce, Hasičský záchranný sbor, Povodí Vltavy, Lesy hlavního města Prahy, odbor památkové péče či odbor územního rozvoje. Že nevíte, co mají tyto instituce (kromě sídla v hlavním městě) společného? Jde jen o malý výčet úřadů, jejichž stanovisko potřebuje investor v Praze získat před tím, než se vydá na stavební úřad. Mnoho úředníků navíc řeší tu samou věc. Například dopravou se tak zabývá například Odbor dopravních agend Magistrátu hlavního města Prahy, Odbor rozvoje a financování dopravy Magistrátu hlavního města Prahy, odbor dopravy příslušné městské části či dopravní inspektorát Policie ČR. Kromě zbytečné byrokracie to přináší i vyšší výdaje veřejným rozpočtům, protože musí za stejnou činnost platit hned několik lidí.

Výrazný podíl na počtu oslovovaných institucí mají správci sítí. "Pokud se podíváme na náš aktuální projekt Ekorezidence Hodkovičky se 160 byty, tak se bavíme o neuvěřitelných 42 razítkách jen za agendu správců sítí. Jde o mix státních úřadů, městských společností a soukromých firem. I zde by přitom šlo seznam výrazně zredukovat. Jen pražský dopravní podnik se vyjadřuje hned třikrát. Jednou jeho Svodná komise, pak oddělení pro tramvaje a nakonec také oddělení pro metro," vypočítává generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.


Zahájení stavby však podle něj nyní komplikuje nejen obrovský počet nutných razítek, ale hlavně doba vyřizování. "Přestože správní řád určuje třicetidenní lhůtu pro vyjádření, která se může u komplikovaných případů protáhnout na dvojnásobek, realita je často jiná. Existují úřady, které si dávají na čas a rozhodnutí vydají až za rok. Nepomůže ani pravidelná urgence, rekordmani tak mají průměrnou lhůtu pro vyjádření kolem osmi měsíců. A to jsme se pořád ještě nedostali ani k podání žádosti o územní rozhodnutí. Investor se tak musí připravit na to, že od podání stavebního záměru do kopnutí do země uběhnou dlouhé roky. U středně velkých rezidenčních projektů v Praze mluvíme průměrně o pěti letech. Výjimkou bohužel nejsou ani řízení táhnoucí se více než dekádu," stěžuje si šéf Ekospolu.

"Proto vládní schválení stavebního zákona vítám, neboť tohle martyrium odstraňuje. Integruje totiž dosud samostatné procesy (vydávání závazných stanovisek, územního rozhodnutí a stavebního povolení) do jediného řízení zakončeného jediným rozhodnutím. Ve skutečnosti to znamená, že stanoviska takzvaných dotčených orgánů statní správy, což jsou mimo jiné všechny výše zmíněné instituce, si bude zajišťovat stavební úřad sám. Konečně tak i k nám dorazí systém, který například v Německu úspěšně funguje už mnoho desítek let," hodnotí developer.

"Věřím, že nový stavební zákon přinese výrazné zlepšení povolování nových staveb a urychlení celého procesu. České stavebnictví by se tak opět mohlo dostat z krize, do níž ho uvrhl stávající legislativní Kocourkov a koronavirová pandemie," uzavírá Korec z Ekospolu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Konec okupace. Ochránci přírody ukončili u Milovic desetiletý úklid po sovětské armádě

Tisíce hodin práce dobrovolníků, miliony korun vynaložených na odvoz suti po zbořených vojenských objektech, odstraňování starých pneumatik, ostnatých drátů i minuce. Tak vypadal desetiletý úklid pozůstatků po sovětské armádě, který symbolicky ukončila ochranářská společnost Česká krajina. Hlavní práce na čištění vojenského prostoru tak skončily přesně 55 let po zahájení okupace někdejšího Československa sovětskou armádou a vojsky dalších zemí Varšavské smlouvy dne 21. srpna roku 1968. „Zatímco poslední sovětští vojáci odešli z Milovic 30. června roku 1991, pozůstatky po jejich pobytu se v bývalém vojenském prostoru nacházely více než další tři desetiletí. Pro přírodu tak okupace skončila až dnes, více než třicet let po odchodu posledních sovětských vojáků,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která v bývalém vojenském prostoru Milovice založila rezervaci velkých kopytníků. „Úklid po sovětské armádě tak paradoxně trval déle, než samotný pobyt vojáků,“ d

E15: Za mzdu na stavbě ať ručí firma, navrhuje Jurečka. Zdražíme byty i silnice, varují stavaři

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá úpravu zákoníku práce zabývající se vztahy ve stavebnictví. Má poskytovat ochranu všem zaměstnancům včetně agenturních, kterým zaměstnavatel za plnění práce pro dodavatele nevyplatil mzdu. Svaz podnikatelů ve stavebnictví se proti návrhu ostře ohradil s tím, že stavebnictví má sehrát roli obětního beránka, protože na jiná odvětví se úprava nevztahuje. Šéf Ekospolu Evžen Korec tvrdí, že následkem by mohlo být nejméně pětiprocentní prodražení staveb. Svaz argumentuje, že návrh diskriminuje stavební firmy, s čímž souhlasí Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. „Z odůvodnění návrhu není jasné, z jakého důvodu mají požívat ochrany zaměstnanci ve stavebnictví, a nikoliv například v IT, v automobilovém nebo leteckém průmyslu či v dalších odvětvích rovněž založených na dodavatelských řetězcích,“ stojí v její připomínce. Úprava přichází s takzvaným institutem ručení. V praxi by to znamenalo, že zaměstnanec, kterému subdodavatel ne

Vzácné vlhy pestré letos poprvé hnízdí přímo v milovické rezervaci velkých kopytníků

Pestrobarevné vlhy pestré letos poprvé hnízdily přímo na území rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Vědci objevili jejich typické nory hned na dvou místech pastevní rezervace. „Již před třemi lety ornitologové zaznamenali, že do rezervace velkých kopytníků zalétává několik párů vlh pestrých. Tehdy ale ještě hnízdily mimo pastviny velkých býložravců. Letos poprvé si vlhy vytvořily hnízdní nory přímo na území pastevní rezervace,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která rezervaci velkých kopytníků založila v roce 2015 ve spolupráci s vědci. Vlhy pestré patří na tuzemském Červeném seznamu mezi silně ohrožené druhy ptáků. Právě velcí kopytníci přitom pomáhají vzácným vlhám nejenom zajišťovat potravní nabídku, ale i vytvářet biotopy vhodné k hnízdění. „Pastva velkých kopytníků výrazně zvýšila květnatost celého území a tím i početnost hmyzu, kterým se vlhy pestré živí. Zároveň velcí kopytníci tu a tam pomocí kopyt a rohů na svaž