Přeskočit na hlavní obsah

Češi kvůli rekordní inflaci za dva roky přijdou o takřka půl bilionu korun, které jim leží ladem na účtu

Stovky miliard korun nenávratně pryč. Rekordně vysoká inflace neruinuje jen rozpočty domácností prostřednictvím vysokých cen zboží a služeb včetně energií, drtivě dopadá také na úspory lidí. A jsou to částky, z kterých se nejednomu zatočí hlava.



Podle dat České národní banky (ČNB) překonal objem vkladů obyvatel v říjnu 2021 hranici tří bilionů korun, přičemž na běžných účtech měli ke konci roku 2021 vysokých 1,8 bilionu korun. "Běžný bankovní účet většinou nabízí tak mizivý úrok, že se o něm ani nemá cenu bavit. Loňská průměrná inflace ve výši 15,1 procenta tak znehodnotila úspory Čechů na běžných účtech o 271,8 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že i pro letošní rok ČNB očekává, že celoroční inflace přesáhne deset procent, znamená to, že Češi letos přijdou o dalších minimálně 180 miliard korun. Za pouhé dva roky rekordně vysoká inflace ukrojila z úspor takřka půl bilionu korun (452 miliard korun)," vypočítává generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Podle developera to neznamená, že by tolik peněz z účtu zmizelo neznámo kam. Pokud je majitel sám nevybral, jsou tam pořád. Kvůli inflaci však jejich hodnota výrazně klesla. Člověk si za ně koupí mnohem méně než ještě v roce 2021.

"Je trochu překvapivé, že stále tolik peněz leží jen tak ladem na účtech bank. I za normální inflace se totiž znehodnocují, byť ne tak rychle. Ochrana před touto ztrátou přitom není nic příliš složitého. Jako ideální se nabízí investice do nemovitostí. Snad každý z nás zaznamenal, že ceny bydlení v posledních letech neustále rostou. Opravdu ale dokáží ochránit úspory před znehodnocením? Pojďme se podívat na pár čísel z pražského trhu," nabádá šéf Ekospolu Korec.

"Ceny nových bytů na pražském trhu loni meziročně vzrostly o 14,5 procenta. To znamená, že za rekordně vysokou inflací zaostaly jen mírně, konkrétně o 0,6 procentního bodu. Jde ale o výjimku, která rozhodně není pravidlem. Stačí zajít o rok dále do minulosti. V roce 2021 vzrostly ceny nových bytů v Praze meziročně o 14,2 procenta, zatímco průměrná inflace ve stejném roce dosáhla 3,8 procenta. O rok dříve, v roce 2020 rostly ceny nových pražských bytů o něco méně, konkrétně o 8,3 procenta, také inflace však byla nižší (3,2 procenta)," upozorňuje pražský developer

Od roku 2017 do roku 2021 zdražily nové byty v hlavním městě o polovinu, vyjma let 2020 a 2021 však inflace nepřesáhla tříprocentní hranici. "Potvrzuje se tak, že zhodnocení nemovitostí ve střednědobém horizontu s přehledem překonává inflaci. V případě modelového pražského realitního trhu dokonce násobně," říká Korec z Ekospolu.

To zatím mluvíme pouze o samotné hodnotě nového bytu. Pokud ho bude nový majitel pronajímat, příjem z nájemného mu výnos podle Korce ještě zvýší a rozdíl v porovnání s inflací naroste.

"Samozřejmě ani investování do nemovitostí není zcela bez rizika. Na trhu je i nyní mnoho předražených bytů, které nikdo nechce a v cenících developerů zůstávají velmi dlouho. Odhalit takové byty však není příliš složité. Lze je poznat podle toho, že je jejich cena neodpovídající. Odhalit předražené ležáky i méně zkušeným investorům pomůže jednoduché Korcovo pravidlo. To říká, že u menších bytů do 50 metrů čtverečních musí cena bytu představovat maximálně dvacetinásobek ročního nájemného srovnatelného bytu v dané lokalitě. U větších bytů nad 50 metrů čtverečních je to maximálně 25 násobek. Kdo se tímto jednoduchým pravidlem bude při koupi bytu řídit, nemůže se spálit, uzavírá Korec z Ekospolu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Konec okupace. Ochránci přírody ukončili u Milovic desetiletý úklid po sovětské armádě

Tisíce hodin práce dobrovolníků, miliony korun vynaložených na odvoz suti po zbořených vojenských objektech, odstraňování starých pneumatik, ostnatých drátů i minuce. Tak vypadal desetiletý úklid pozůstatků po sovětské armádě, který symbolicky ukončila ochranářská společnost Česká krajina. Hlavní práce na čištění vojenského prostoru tak skončily přesně 55 let po zahájení okupace někdejšího Československa sovětskou armádou a vojsky dalších zemí Varšavské smlouvy dne 21. srpna roku 1968. „Zatímco poslední sovětští vojáci odešli z Milovic 30. června roku 1991, pozůstatky po jejich pobytu se v bývalém vojenském prostoru nacházely více než další tři desetiletí. Pro přírodu tak okupace skončila až dnes, více než třicet let po odchodu posledních sovětských vojáků,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která v bývalém vojenském prostoru Milovice založila rezervaci velkých kopytníků. „Úklid po sovětské armádě tak paradoxně trval déle, než samotný pobyt vojáků,“ d

E15: Za mzdu na stavbě ať ručí firma, navrhuje Jurečka. Zdražíme byty i silnice, varují stavaři

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá úpravu zákoníku práce zabývající se vztahy ve stavebnictví. Má poskytovat ochranu všem zaměstnancům včetně agenturních, kterým zaměstnavatel za plnění práce pro dodavatele nevyplatil mzdu. Svaz podnikatelů ve stavebnictví se proti návrhu ostře ohradil s tím, že stavebnictví má sehrát roli obětního beránka, protože na jiná odvětví se úprava nevztahuje. Šéf Ekospolu Evžen Korec tvrdí, že následkem by mohlo být nejméně pětiprocentní prodražení staveb. Svaz argumentuje, že návrh diskriminuje stavební firmy, s čímž souhlasí Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. „Z odůvodnění návrhu není jasné, z jakého důvodu mají požívat ochrany zaměstnanci ve stavebnictví, a nikoliv například v IT, v automobilovém nebo leteckém průmyslu či v dalších odvětvích rovněž založených na dodavatelských řetězcích,“ stojí v její připomínce. Úprava přichází s takzvaným institutem ručení. V praxi by to znamenalo, že zaměstnanec, kterému subdodavatel ne

Vzácné vlhy pestré letos poprvé hnízdí přímo v milovické rezervaci velkých kopytníků

Pestrobarevné vlhy pestré letos poprvé hnízdily přímo na území rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Vědci objevili jejich typické nory hned na dvou místech pastevní rezervace. „Již před třemi lety ornitologové zaznamenali, že do rezervace velkých kopytníků zalétává několik párů vlh pestrých. Tehdy ale ještě hnízdily mimo pastviny velkých býložravců. Letos poprvé si vlhy vytvořily hnízdní nory přímo na území pastevní rezervace,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která rezervaci velkých kopytníků založila v roce 2015 ve spolupráci s vědci. Vlhy pestré patří na tuzemském Červeném seznamu mezi silně ohrožené druhy ptáků. Právě velcí kopytníci přitom pomáhají vzácným vlhám nejenom zajišťovat potravní nabídku, ale i vytvářet biotopy vhodné k hnízdění. „Pastva velkých kopytníků výrazně zvýšila květnatost celého území a tím i početnost hmyzu, kterým se vlhy pestré živí. Zároveň velcí kopytníci tu a tam pomocí kopyt a rohů na svaž