Přeskočit na hlavní obsah

Praha vyniká v kvalitě života, ale bojuje s bydlením a kriminalitou

 Srovnávací výzkum "Město pro život" hodnotí kvalitu života v jednotlivých krajích ČR. Praha vyniká v oblasti zdravotnictví, výdělků a nízké nezaměstnanosti. Zároveň však čelí problémům s nedostupným bydlením, kriminalitou a životním prostředím.



Srovnávací výzkum 'Město pro život' mapuje kvalitu života obyvatel v jednotlivých krajích České republiky. Umožňuje veřejnosti dlouhodobě sledovat stav jejich regionu a jeho vývoj, jak představil tuto studii projektový ředitel David Pavlát.

Praha se umístila na prvním místě ve čtyřech ze sledovaných osmi oblastí. Analýza uvádí, že v oblasti zdravotnictví a sociálních služeb metropole exceluje nejvyšším počtem lékařů a zubařů na tisíc obyvatel a nejvyšším počtem lůžek v nemocnicích.

Délka dožití obyvatel je v Praze nejvyšší v celé republice. Muži zde žijí průměrně 78,20 roku, což je oproti například Ústecku téměř o tři roky více. Ženy se dožívají v průměru 83,85 roku.

Praha nabízí také tradičně nadstandardní výdělky. Průměrná hrubá mzda zde dosáhla v prvním čtvrtletí 2024 hodnoty 56 372 korun, což je o 28,3 % více než celorepublikový průměr. Ale reálná hrubá mzda je na stejné úrovni jako v roce 2018.

Město se může pochlubit také nízkou nezaměstnaností, která se v červnu držela pod 3 %. I když počet volných pracovních míst klesá, stále jich je v nabídce přes 78 tisíc. Analytik Miroslav Novák z Akcenty uvedl, že zhruba polovina všech volných pracovních míst připadá na Prahu a Středočeský kraj.

Jednou z oblastí, kde Praha zaostává, je životní prostředí. Problematickými faktory jsou například velké množství vypouštěné odpadní vody do kanalizace a nízká míra recyklace.

Nedostupnost bydlení v Praze trápí mnoho jejích obyvatel. Nová výstavba stagnuje kvůli komplikované legislativě a vysokým cenám stavebních prací a materiálů. Generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol a ředítel ZOO Tábor Evžen Korec uvedl, že povolování staveb je složité a zdržuje vývoj.

"Výstavbu v Česku sráží dolů hned několik negativně působících faktorů. Na prvním místě musím zmínit velice složitou legislativu, která povolování nových staveb spíše komplikuje, než aby ji ulehčovala. Od července je účinný nový stavební zákon, jehož vliv se ale projeví až za dlouho. V prvním měsících nastane spíše zmatek, což povede k dalšímu zdržení povolovacího procesu. Pokles stavebnictví se tak jen prohloubí," tvrdí Korec.

Výzkum 'Město pro život' se opírá o odpovědi 1600 respondentů a data z různých úředních zdrojů. Probíhá již 14 let a sleduje 75 kritérií v 8 základních oblastech. Po Praze se v tabulce umístil Jihomoravský kraj, zatímco Středočeský kraj skončil až devátý.

Nový stavební zákon, účinný od července, by měl časem pomoci s výstavbou, ale jeho vliv se projeví až za delší dobu. Pavel Kliment z KPMG navrhuje, aby trh s byty nebyl tak koncentrovaný, což by ulevilo stávající situaci.

Praha čelí také vysokým výdajům na bydlení. Nájemné a poplatky za užívání představují téměř třetinu nákladů, platby za elektřinu přes pětinu a náklady na teplo a teplou vodu jsou na třetím místě.

Negativní stránkou života v metropoli je vysoká kriminalita, za prvních pět měsíců letošního roku bylo registrováno 16 730 porušení zákona. Nejčastějšími delikty jsou krádeže a vloupání.

Turismus, zejména masový, přináší další problémy. Do Prahy přijelo v prvním kvartálu 2024 více než 1,5 milionu turistů, z toho většina ze zahraničí. Strategie cestovního ruchu na léta 2024-2027 má za cíl přilákat zámožnější návštěvníky a podporovat kvalitní turismus.

František Cipro z Prague City Tourism zdůraznil, že marketingové kampaně se zaměřují na individuální cestovatele, kteří přijíždějí za kulturou, gastronomií a památkami a utratí v metropoli více peněz.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

V rezervaci velkých kopytníků se letos narodilo již pět mláďat zubrů, tři hříbata a deset telat praturů

Sezonu bohatou na přírůstky zažívá milovická rezervace velkých kopytníků. Stádu zubrů se letos narodilo zatím pět mláďat. Počet zubrů se tak zvýšil na 46 zvířat a je tak nejvyšší za desetiletou historii rezervace. Milovické stádo tak potvrdilo svoji pozici největšího chovu těchto vzácných býložravců v České republice. Divokým koním se v Milovicích letos zatím narodila tři hříbata a stádu zpětně šlechtěných praturů deset telat. „Přírůstky v milovické rezervaci nejsou důležité jenom proto, že ukazují, že velcí kopytníci mají v této lokalitě vhodné podmínky. Odrostlá mláďata bezplatně poskytujeme nově vznikajícím rezervacím po celé České republice, takže přírůstky pomáhají rozšiřovat a zlevňovat tento způsob péče o velké krajinné celky,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která milovickou rezervaci velkých kopytníků založila v roce 2015 ve spolupráci s vědci.        Kromě zakládání nových rezervací v Česku vyměňuje milovická rezervace přírůstky také se za

Největší dárek letošních Vánoc? Darujte zubra pod stromeček a pomozte nejznámější české rezervaci

Dárek, který může výrazně pomoci obnově české přírody. Lidé mohou letos nadělit svým blízkým zubra z nejznámější české rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Stačí jen kliknout na   darujme.cz/zubrpodstromecek   a vybrat si adopci dospělého zvířete, mláděte nebo některé z dalších kategorií. Lidé tak mohou pořídit pro sebe, členy své rodiny či známé a kamarády originální í vánoční dárek. „Darováním zubra pomůžete nejenom tomuto největšímu živočišnému druhu Evropy, ale i stovkám druhů květin, motýlů, brouků nebo ptáků, které pastva zubrů a dalších velkých kopytníků pomáhá chránit,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která milovickou rezervaci velkých kopytníků. Pomoc zubrům je navíc jednou z nejúčinnějších cest, jak přispět k ochraně klimatu. „Vědci zjistili, že pastva zubrů a dalších velkých kopytníků pomáhá vázat uhlík o padesát procent více, než veškeré lesy na naší planetě,“ doplnil Dalibor Dostál. Darování zubra tak přiná

Dva světové unikáty v jediné rezervaci. Z Milovic se stala výkladní skříň české ochrany přírody

Hned dvěma světovými unikáty se může pochlubit milovická rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice.  Díky využívání zkušeností ze zahraničí se stala první rezervací na světě, kde se vyskytují všechny tři klíčové skupiny velkých kopytníků Evropy, tedy zubr evropský, divoký kůň a zpětně šlechtěný pratur. Kromě toho je v současnosti jediným místem na světě, kde se prokazatelně vyskytuje vzácný korýš hrotnatka neočekávaná. Tento druh perloočky objevili překvapení vědci v loňském roce při výzkumu tůní, které svojí činností udržují právě velcí kopytníci. „Bývalý vojenský prostor Milovice byl ještě před několika lety známý spíše jako místo černých skládek a mizející biodiverzity. Vznik rezervace velkých kopytníků tento dlouhodobě negativní trend zastavil a otočil. Nyní je naopak tato lokalita dávána za příklad, jak lze rychle a nízkonákladovým způsobem obnovit biologickou rozmanitost na rozsáhlém území,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká kraji