Přeskočit na hlavní obsah

Lidové noviny: "V lese přibyde postřelených lidí." Odborníci varují před rozšířením lovu zvěře s pomocí noční termovize

Uslyšel šramot v mlází a zaznamenal pohyb. Automaticky zvedl zbraň a vystřelil. Myslel, že na divoké prase, které už nějakou dobu s pomocí noční termovize sledoval. Jenomže omyl. Místo zvířete zasáhl 44letý myslivec muže, který právě pytlačil ryby ve slepém rameni řeky Odry. Postřelený muž záhy v nemocnici zemřel. Případů, jako je tento z Ostravska, podle některých odborníků přibude.A to skokově. Říkají to v souvislosti s novelou zákona o myslivosti, již připravilo ministerstvo zemědělství a která chce lov zvířat s pomocí termovize rozšířit.

Zatímco doposud směli myslivci v noci lovit jen divoká prasata, v budoucnu by k tomu mohly přibýt i další druhy zvěře. Doposud přitom bylo něco takového zakázané – podobné praktiky musela předem schválit státní správa myslivosti. Vždy se to navíc týkalo jen výjimečných případů, jako byla epidemie afrického moru prasat.

Nyní se ale situace mění. "Důvodem je to, že zvěř je během dne rušena veřejností a její aktivita se přesunula do nočních hodin. Pro úspěšné snížení její početnosti je proto nezbytné poskytnout myslivcům dostatečné nástroje – například povolit lov v noci," vysvětlila pro Lidovky.cz zástupkyně mluvčího resortu zemědělství Tereza Kubálková."Máme se na co těšit"

Jenže část odborníků s návrhem nesouhlasí. Třeba podle biologa a šéfa táborské zoo a ředitele společnosti Ekospol Evžena Korce nepovede navržené opatření jen k "decimaci" zvěře, ale výrazně ohrozí i lidi pohybující se v lesích. Zákon totiž podle něj nenařizuje organizátorům honiteb oznamovat noční lovy v jakékoliv centrální evidenci – tak, aby se jim mohli lidé vyhnout.

"Máme se na co těšit. Myslivci se střelnými zbraněmi v rukou budou zanedlouho ohrožovat už i nicnetušící turisty," kritizuje novelu Korec, též předseda představenstva developerské firmy Ekospol, a připomíná další případy postřelených či zabitých lidí.

Na horlivost jednoho z myslivců před pár lety doplatila například 49letá žena, jež v lesích na Kroměřížsku natírala stromky proti okusování. Myslivec ji postřelil do břicha. Obětí honitby za zvěří se stal i 29letý tremp, který se svým kamarádem nocoval v lese na Vyškovsku. Nešťastník na místě zemřel.

"Označení takto životu nebezpečné oblasti by proto mělo být povinné. Zákon musí jasně stanovit, že musí myslivci a lovci před každou střelbou danou oblast jasně označit. A to na všech příjezdových cestách a stezkách s uvedením data, od kdy do kdy hon probíhá a na koho se v případě problémů obrátit," uvádí Korec.

Podobně to vidí i někdejší ministr spravedlnosti a současný pražský radní Jiří Pospíšil. "Ani u mě nemají myslivci velkou důvěru. Neustále totiž řeším velmi sporné případy, kdy myslivci zastřelili psa, který běhal jenom pár metrů od svého majitele. Často se pak vymlouvají na to, že si ho spletli se srnou či čímkoliv jiným," říká a dodává: "Takže představa, že v noci běhá po lese se zbraní někdo, kdo nezvládá rozlišit svůj cíl ani ve dne, je děsivá." Také podle něj by se proto měly noční lovy vyhlašovat dopředu a terén pečlivě označovat.Myslivcům vadí lovecká lobby

Neustálé rozvolňování pravidel lovu se ostatně nelíbí ani části myslivců. Třeba šéf Asociace profesionálních myslivců České republiky Libor Řehák k tomu před časem televizi Nova řekl: "Je zázrak, že těch malérů s postřelením člověka je v Česku tak málo." Vyjádřil také znepokojení nad tím, jak se české zákony a předpisy snaží čím dál víc ovlivňovat takzvaná "lovecká lobby" – tedy asi třetina myslivců, kteří se podle Řeháka vůbec nestarají o zvířata a les, ale kteří chtějí jen střílet.

"Jde o lidi, co už si zastřelili i nějakou gazelu, buvola nebo slona v Africe. A oni mají na legislativu úplně jiné názory než my," uvedl v rozhovoru pro televizi Nova.

Vedení resortu zemědělství si přesto stojí na svém a rozšíření možností lovu hájí. Zvěř je totiž podle něj přemnožená a páchá obrovské škody. Noční lov pomocí termovize či dalších technických pomůcek je proto podle mluvčí Terezy Kubálkové nutná.

"Když myslivcům umožníme využití moderního vybavení pro noční lov, aniž by museli žádat o povolení státní správy myslivosti, navíc snížíme administrativu," uvádí. Na kritiku, podle níž nebudou muset myslivci nikoho na lov v noci upozorňovat, už ale mluvčí nereagovala. Napsala jen: "Využití moderního vybavení má sloužit právě k zajištění bezpečnosti."

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

V rezervaci velkých kopytníků se letos narodilo již pět mláďat zubrů, tři hříbata a deset telat praturů

Sezonu bohatou na přírůstky zažívá milovická rezervace velkých kopytníků. Stádu zubrů se letos narodilo zatím pět mláďat. Počet zubrů se tak zvýšil na 46 zvířat a je tak nejvyšší za desetiletou historii rezervace. Milovické stádo tak potvrdilo svoji pozici největšího chovu těchto vzácných býložravců v České republice. Divokým koním se v Milovicích letos zatím narodila tři hříbata a stádu zpětně šlechtěných praturů deset telat. „Přírůstky v milovické rezervaci nejsou důležité jenom proto, že ukazují, že velcí kopytníci mají v této lokalitě vhodné podmínky. Odrostlá mláďata bezplatně poskytujeme nově vznikajícím rezervacím po celé České republice, takže přírůstky pomáhají rozšiřovat a zlevňovat tento způsob péče o velké krajinné celky,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která milovickou rezervaci velkých kopytníků založila v roce 2015 ve spolupráci s vědci.        Kromě zakládání nových rezervací v Česku vyměňuje milovická rezervace přírůstky také se za

Největší dárek letošních Vánoc? Darujte zubra pod stromeček a pomozte nejznámější české rezervaci

Dárek, který může výrazně pomoci obnově české přírody. Lidé mohou letos nadělit svým blízkým zubra z nejznámější české rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Stačí jen kliknout na   darujme.cz/zubrpodstromecek   a vybrat si adopci dospělého zvířete, mláděte nebo některé z dalších kategorií. Lidé tak mohou pořídit pro sebe, členy své rodiny či známé a kamarády originální í vánoční dárek. „Darováním zubra pomůžete nejenom tomuto největšímu živočišnému druhu Evropy, ale i stovkám druhů květin, motýlů, brouků nebo ptáků, které pastva zubrů a dalších velkých kopytníků pomáhá chránit,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která milovickou rezervaci velkých kopytníků. Pomoc zubrům je navíc jednou z nejúčinnějších cest, jak přispět k ochraně klimatu. „Vědci zjistili, že pastva zubrů a dalších velkých kopytníků pomáhá vázat uhlík o padesát procent více, než veškeré lesy na naší planetě,“ doplnil Dalibor Dostál. Darování zubra tak přiná

Dva světové unikáty v jediné rezervaci. Z Milovic se stala výkladní skříň české ochrany přírody

Hned dvěma světovými unikáty se může pochlubit milovická rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice.  Díky využívání zkušeností ze zahraničí se stala první rezervací na světě, kde se vyskytují všechny tři klíčové skupiny velkých kopytníků Evropy, tedy zubr evropský, divoký kůň a zpětně šlechtěný pratur. Kromě toho je v současnosti jediným místem na světě, kde se prokazatelně vyskytuje vzácný korýš hrotnatka neočekávaná. Tento druh perloočky objevili překvapení vědci v loňském roce při výzkumu tůní, které svojí činností udržují právě velcí kopytníci. „Bývalý vojenský prostor Milovice byl ještě před několika lety známý spíše jako místo černých skládek a mizející biodiverzity. Vznik rezervace velkých kopytníků tento dlouhodobě negativní trend zastavil a otočil. Nyní je naopak tato lokalita dávána za příklad, jak lze rychle a nízkonákladovým způsobem obnovit biologickou rozmanitost na rozsáhlém území,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká kraji